Apple podľa sudcu obchodnej komory nezneužíva patenty Samsungu

Americká spoločnosť Apple pri vývoji prehrávačov iPod, telefónov iPhone a tabletov iPad nezneužila patenty svojho juhokórejského rivala Samsung Electronics. Povedal to sudca americkej Komisie pre zahraničný obchod (ITC) James Gildea.

16.09.2012 17:22
Cook, Apple, iPhone 4S Foto:
Apple iPhone 4S bol predstavený pred rokom šéfom spoločnosti Timom Cookom.
debata (6)

Ide zatiaľ len o predbežné rozhodnutie, konečný verdikt má v tejto veci padnúť až budúci rok v januári.

Apple a Samsung spolu vedú viacero patentových sporov, ktorými sa zaoberajú súdy v zhruba desiatich krajinách sveta. Firmy súperia o podiel na rýchlo rastúcom trhu smartfónov a ďalších bezdrôtových zariadení, ktoré využívajú operačný systém.

Sudca Gildea povedal, že Apple nezneužil ani jeden zo štyroch patentov, ako sa snažil Samsung preukázať. Juhokórejský podnik žalobu podal už v polovici minulého roka a požadoval, aby sa výrobky Applu, ktoré sú v rozpore s patentovým právom, nemohli na americkom trhu predávať. O konečnom verdikte musí rozhodnúť celá komisia.

„Stále sme presvedčení, že celá komisia nakoniec vynesie taký verdikt, v ktorom Apple ponesie zodpovednosť, že sa zadarmo vezie na našich technologických inováciách,“ povedal k oznámeniu sudcu ITC Samsung.

Apple v auguste vyhral jeden z kľúčových sporov pred súdom v Kalifornii, ktorý rozhodol, že Samsung okopíroval niektoré hlavné prvky prístrojov iPhone a nariadil Samsungu zaplatiť odškodné 1,05 miliardy dolárov. Samsung však avizoval, že sa odvolá.

6 debata chyba