Ceny palív sa už v Európe znižujú, Slovensko mešká

Slovensko opäť zaostáva pri zlacňovaní motorových palív, do ktorého sa v posledných dňoch pustila väčšina európskych krajín.

23.09.2012 12:00
Benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Výsledkom je, že kým v Česku či Rakúsku išli ceny dole, Slováci stále tankujú za rekordne vysoké ceny. Nafta stojí v priemere 1,50 eura za liter a benzín viac ako 1,60 eura. Z ceny nafty si aktuálne výrobcovia a dodávatelia účtujú na Slovensku jednu z najvyšších súm spomedzi všetkých 27 štátov EÚ.

Váhanie pri znižovaní cien môže predajcom priniesť zisky, ale na druhej strane aj stratu zákazníkov v prihraničných lokalitách. Benzín je aktuálne lacnejší vo všetkých okolitých krajinách. Ak ľudia pri západnej hranici zájdu na moravské pumpy, benzín Natural 95 tam natankujú v prepočte za 1,51 eura za liter. Vo väčšine krajín menia ceny podľa vývoja vo svete rýchlejšie ako na Slovensku.

Za koľko sa predáva benzín Natural 95 v EÚ (€/liter)
Taliansko 1,88 Slovinsko 1,58
Holandsko 1,83 Maďarsko 1,58
Grécko 1,83 Česko 1,57
Švédsko 1,77 Malta 1,54
Fínsko 1,75 Lotyšsko 1,50
Dánsko 1,74 Španielsko 1,50
Veľká Británia 1,73 Litva 1,48
Belgicko 1,72 Luxembursko 1,46
Portugalsko 1,72 Poľsko 1,43
Nemecko 1,70 Estónsko 1,43
Írsko 1,65 Cyprus 1,39
Slovensko 1,60 Rumunsko 1,35
Francúzsko 1,59 Bulharsko 1,34

Zdroj: Európska komisia, ŠÚ SR

Predpoklady na zlacňovanie palív pritom už nastali. Ceny ropy po skončení letnej motoristickej sezóny na svetových trhoch počas týždňa klesli z viac ako 116 amerických dolárov za barel (159 litrov) až k približne 107 dolárom. Na zníženie cien palív tlačí aj silné euro. Po tom, čo Európska centrálna banka nateraz presvedčila trhy, že euro prežije a Američania sa na podporu ekonomiky rozhodli vo veľkom tlačiť peniaze, spoločná európska mena sa posilnila až na úroveň 1,3 dolára za jedno euro.

Analytik predpokladá, že cena ropy by v prípade, že nenastanú nepredvídateľné okolnosti, mala ďalej klesať. „Obchodníci na svetových trhoch totiž už v priebehu tohto týždňa pochopili, že cena nemá kam rásť a tak spustili predaj, čím zmenšili dopyt po surovine,“ hovorí analytik spoločnosti Trim Broker Tomáš Plavec. Predpokladá sa, že k zlacneniu palív aspoň o dva centy na liter, ku ktorému v priemere zatiaľ pristúpili iné európske krajiny, by mohlo na Slovensku dôjsť na budúci týždeň.

Zmiernila by sa tým tiež úroveň cien oproti minulému roku, keď benzín aj nafta sú teraz vyššie o približne 16 centov, čo znamená predraženie natankovania jednej 40–litrovej nádrže o takmer 6,5 eura. V susednom Česku už podľa spoločnosti CCS klesli ceny najpoužívanejšieho benzínu o 17 halierov, čo je v prepočte asi jeden cent. Podľa analytika tamojšej spoločnosti Colosseum Petra Čermáka bude zlacnenie českých palív pokračovať aj počas budúceho týždňa.

„Česká koruna síce po predchádzajúcom zhodnotení koriguje svoju hodnotu. Cena ropy a ropných produktov v Rotterdame však klesá,“ zdôvodňuje svoje očakávania Čermák. Slovenskí pumpári v porovnaní s ich českými kolegami menia ceny približne s dvojtýždenným oneskorením.

Správanie špekulantov na medzinárodných trhoch ovplyvnili viaceré faktory. Jedným z najvážnejších bola intervencia jedného z najväčších dodávateľov ropy, Saudskej Arábie. Krajina totiž síce na drahej rope zarába viac peňazí, zároveň jej však hrozí, že narastie počet jej konkurentov. Pri vysokých cenách čierneho zlata sa totiž viacerým štátom oplatí otvoriť finančne náročnejšiu ťažbu.

Dôvodom na zlacnenie palív je však aj posilňovanie kurzu európskej meny oproti americkému doláru. Hodnota sa zlepšuje prakticky neprestajne od začiatku augusta. Od začiatku septembra sa kurz zlepšil o takmer 2,8 percenta na včerajšieho takmer 1,3 dolára za euro.

Napriek pozitívnym správam však stále nie je vylúčené aj razantné zdražovanie. Spôsobiť by ho mohlo napríklad vypuknutie vojenského konfl iktu medzi Iránom a Izraelom, ktorého spúšťačom by mohol byť iránsky jadrový program. Ceny na medzinárodných trhoch by mohla zvýšiť aj tretia vlna takzvaného tlačenia peňazí do finančného systému, ktorú ohlásila americká centrálna banka. Analytik Tomáš Plavec však tvrdí, že význam každého nového spustenia rotačných tlačiarní amerických bankoviek je v porovnaní s predchádzajúcim nižší. Tretia vlna je teda v porovnaní s prvou pre investorov menej významná.

Zmeny cien ovplyvňujú aj takzvanú palivovú turistiku. Pumpári vo všetkých okolitých štátoch ponúkajú lacnejší benzín, ako musia nakupovať slovenskí motoristi. Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie sú predajné ceny paliva Natural 95 v najlacnejšom Poľsku nižšie o takmer 18 centov oproti cenám na Slovensku. Nafta je tam lacnejšia o zhruba deväť centov. Napriek tomu však palivo pre kamióny nie je na Slovensku najdrahšie. Vyššiu cenu zaň totiž žiadajú pumpári v Česku i v Maďarsku. Za južnými hranicami Slovenska je cena nafty vyššia o takmer 9 centov.

Barel severskej zmesi ropy Brent sa v piatok podvečer predával na londýnskej burze zhruba za 111 amerických dolárov. V porovnaní so začiatkom týždňa to znamená pokles približne o päť percent. Podobne klesla aj hodnota nafty na obchodnom mieste v Rotterdame. Benzín však zlacnel na medzinárodnej burze významnejšie, o takmer deväť percent.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba