Lidl dosiahol na Slovensku zisk 36 miliónov eur

Spoločnosť Lidl Slovenská republika, v.o.s., ktorá na Slovensku prevádzkuje predajne Lidl, dosiahla v uplynulom finančnom roku, ktorý sa skončil 29. februára 2012, zisk vyše 36 miliónov eur.

04.10.2012 14:39
Mena, peniaze, euro, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

V medziročnom porovnaní to znamenalo mierny pokles o 4,2 %. Výnosy spoločnosti však oproti predchádzajúcemu finančnému roku stúpli o takmer 12 % na 619,5 mil. eur. Vyplýva to z údajov zverejnených vo výročnej správe spoločnosti.

Napriek rastu výnosov sa však podľa spoločnosti podmienky na trhu v minulom roku zhoršovali. Stáli za tým predovšetkým dopady dlhovej krízy v eurozóne a zvýšené obavy z možného návratu recesie. „Domáca spotreba ostala z dôvodu zvyšujúcej sa neistoty a rastúcej nezamestnanosti v roku 2011 utlmená,“ konštatuje sa vo výročnej správe Lidl Slovenská republika.

Väčšina minuloročného zisku pritom podľa návrhu na jeho rozdelenie smerovala stopercentnému spoločníkovi, spoločnosti CE Beteiligungs GmBH. Vedenie firmy odporučilo z dosiahnutého zisku odpočítať stratu z minulých období vo výške 12,5 mil. eur a následne výplatu dividend vo výške 23 mil. eur.

Spoločnosť Lidl, ktorá je súčasťou skupiny Schwarz, pôsobí na slovenskom trhu od roku 2004, kedy otvorila prvých 14 predajní. Ku koncu uplynulého finančného roka už evidovala 119 predajní. Pôvodne bolo centrálne vedenie spoločnosti pre slovenský trh spolu s českým v Prahe, v minulom roku sa však slovenská časť Lidlu odčlenila a momentálne má centrálu v Bratislave. Lidl na Slovensku v minulom finančnom roku evidoval v priemere 2 643 zamestnancov, čo bolo medziročne o takmer 300 ľudí viac.

debata chyba