Ceny paliva klesajú

Motoristi od piatku šetria na tankovaní benzínu i nafty. Po prebehnutí vlny zlacňovania celou krajinou bude priemerná cena nafty nižšia o jeden cent. Mala by sa teda predávať zhruba za 1,47 eura. Benzín Natural 95 bude lacnejší v priemere o 1,5 centa, po zlacnení teda budú motoristi za liter platiť 1,57 eura.

20.10.2012 16:17
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Medzi hlavnými dôvodmi zlacňovania je podľa Tomáša Plavca zo spoločnosti Trim Broker znižovanie hodnoty ropy na medzinárodných trhoch. Napätie medzi Sýriou a Tureckom totiž opadlo a celosvetová spotreba ropy mierne klesá.

„Ekonomiky najdôležitejších štátov spomaľujú rast, a preto klesá aj spotreba energetických surovín,“ zdôvodňuje Plavec a dodáva, že cena ropy Brent by v dohľadnom čase mohla pokračovať v poklese približne o päť percent.

Keďže vo štvrtok podvečer sa barel (159 litrov) severského čierneho zlata predával na londýnskej burze za 85,40 eura, v prípade splnenia očakávaní by sa cena mohla priblížiť k 80 eurám. Klesajúci trend by však veľmi rýchlo mohlo zmeniť napríklad stúpnutie napätia na Blízkom východe.

Podstatným dôvodom na zlacnenie je aj zvýšenie hodnoty európskej meny oproti americkému doláru. Kým ešte začiatkom októbra bol kurz necelého 1,29 doláru za euro, vo štvrtok bol o viac ako dva americké centy viac. Za posledné dva mesiace stúplo euro ešte viac, jeho hodnota sa zvýšila z 1,23 dolára za euro. Rafinérie v Európe preto nakupujú rovnaké množstvo čierneho zlata za menej peňazí.

Posledné zlacňovanie palív prebehlo na konci septembra. Dovtedy sa benzín Natural 95 predával za historicky najvyššiu cenu, viac ako 1,6 eura za liter. Dlhodobo je však cena najpoužívanejšieho paliva najvyššia v regióne. Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie je liter benzínu Natural 95 je v Poľsku lacnejší o viac ako 16 centov. Pri natankovaní plnej 40–litrovej nádrže tak môžu motoristi usporiť zhruba 6,4 eura.

Motorová nafta je za severnými hranicami Slovenska lacnejšia o viac ako osem centov. Kto však má auto poháňané naftovým motorom a plánuje vyraziť do Maďarska, mal by natankovať ešte pred hranicami. Palivo je tam totiž o deväť centov drahšie ako na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba