Meravý: SDKÚ navrhuje návrat do stredoveku

Ostro kritizoval návrhy vlastnej strany, zbavili ho funkcií. Odvolaný šéf sekcie hospodárstva, financií a podnikania a teraz už bývalý člen Ústrednej komisie SDKÚ Tomáš Meravý (27) tvrdí, že vedenie sa týmto krokom snaží zakryť svoje zlyhanie.

07.11.2012 15:26
Graf, ekonomika, okuliare, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (38)

Podľa jeho slov navrhovaná daň z bezhotovostného styku je nespravodlivá. Meravý pôsobí v strane od mládežníckych čias, za minulej vlády radil ministrovi financií Ivanovi Miklošovi.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Harakiri naživo.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V čom má návrh zdaňovať všetky finančné transakcie slabiny?
Najväčšou slabinou návrhu tejto záhadnej dane je, že mu nepredchádzala žiadna seriózna diskusia ani analýza. Návrh nie je založený na žiadnom odporúčaní nejakej rešpektovanej kapacity. Nepovažujem za šťastné, ak sa pravicové strany snažia upútať na seba pozornosť predbiehaním sa vo vymýšľaní nezmyslov. Takáto daň, aspoň podľa mojich znalostí, neexistuje nikde na svete. Nejde o transakčnú daň, akú navrhuje Európska únia, pretože tá sa má vzťahovať na obchody s cennými papiermi a postihovala by hlavne finančné inštitúcie. Návrh poslanca Ľudovíta Kaníka je daňou zo všetkých bezhotovostných prevodov. To znamená, že akýkoľvek bezhotovostný prevod, teda napríklad aj keď pošlete peniaze svojim deťom alebo starým rodičom cez banku, by bol zdanený. Zdá sa mi to úplne absurdné.

Viedlo by to k tomu, že ľudia by jednoducho obchádzali bezhotovostné prevody?
Určite áno, zbytočne by im to komplikovalo život, a jednak by to ohrozilo príjmy štátneho rozpočtu. To sa chceme vracať do stredoveku? Chceme prejsť od bezhotovostného styku k barteru? Na daň by doplatili všetci, ktorí využívajú bankové služby. Daň je nespravodlivá, pretože neberie nijaký ohľad na príjmové a majetkové pomery daňovníkov. Je tu porušený princíp vertikálnej, ako aj horizontálnej daňovej spravodlivosti.

Návrh počíta s tým, že by štát ročne vybral dve až tri miliardy eur a vďaka tomu by sa znížili iné dane.
Mám veľké pochybnosti o vplyve dane na verejné financie. Považujem za nepoctivé voči občanom, aby sa im podsúvalo tvrdenie, že vďaka takejto dani by bolo možné znížiť daň z príjmu a daň z pridanej hodnoty na 15 percent a ešte k tomu aj zrušiť niektoré odvody. Bavíme sa tu o výpadku v stovkách miliónov, možno až niekoľkých miliárd eur.

Strana má predložiť kompletný programový návrh už koncom budúceho týždňa. Je transakčná daň jediný sporný bod?
Navrhovaná daň nie je ani zďaleka jediným problémom ekonomického programu SDKÚ. Celý program je veľmi populistický. Sľubuje všetkým všetko. Aj zázračné zníženie daní, aj zrušenie niektorých odvodov, aj zvýšenie príspevkov do 2. piliera, aj výrazný nárast platov učiteľov, aj vyššiu materskú, aj mladomanželské pôžičky, štartovacie byty a tak ďalej. Skrátka, grécka cesta. Autori ekonomickej časti programu asi musia ľudí na Slovensku považovať za veľmi hlúpych, ak si myslia, že im na toto skočia. SDKÚ mala pritom vždy veľmi rozhľadených a racionálnych voličov.

Aj vy ste však ako šéf sekcie financií pracovali na tomto programe.
Program sa výrazne odlišuje od návrhov, ktoré boli vypracované členskou základňou v odborných sekciách strany, a nemal byť v žiadnom prípade v takejto podobe zverejnený. Návrh ekonomického programu SDKÚ je neodborný, amatérsky a podľa môjho názoru výrazne poškodil dobré meno strany v otázke jej ekonomickej kompetentnosti. Budem požadovať zásadnú opravu, mám však obavy, že program je taký zlý, že ho už nie je možné jednoducho opraviť, ale treba ho nanovo vypracovať. A na to už do 17. novembra nebude čas.aj keď pošlete peniaze svojim deťom alebo starým rodičom cez banku, by bol zdanený.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba