Od nedele pôjdu vlaky po novom - pozrite si cestovný poriadok

Od nedele 9. decembra menia železnice cestovný poriadok. Pozrite si, ako budú chodiť vaše vlaky.

05.12.2012 17:23
Poschodový vlak Zuzana Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

V medzištátnej, vnútroštátnej diaľkovej, v regionálnej a prímestskej vlakovej doprave nastanú 9. decembra viaceré zmeny, ktoré rozšíria a zlepšia možnosti cestovania, najmä medzi SR, Českom, Rakúskom a Poľskom.

AKO BUDÚ OD NEDELE CHODIŤ VLAKY?
Prečítajte si nový cestovný poriadok -
stiahnite si ho v pdf

Na trati Budapešť – Bratislava – Brno pribudne nový pár vlakov EC, ktorý zabezpečí celodenný dvojhodinový interval odchodov z Bratislavy v smere Kúty štátna hranica – ČR a tiež v smere Štúrovo – Budapešť.

Vlaky obslúžia aj Viedeň

Novinkou bude tiež predĺženie trasy vlakov EC Moravia z Varšavy a do Varšavy. Odchod z Bratislavy do Varšavy bude o 10:13, príchod z Varšavy o 17:47. Výrazná zmena v organizácii dopravy nastane podľa Schmidta aj vo vlakových spojoch medzi Slovenskom a Rakúskom. Väčšina vlakov pôjde cez hraničný priechod Kittsee na trati Bratislava – Petržalka – Wien Hauptbahnhof – Sopron – Deutschkreutz. „Prostredníctvom priameho prepojenia Bratislavy so stanicami Wien Meidling a novou železničnou stanicou Wien Hauptbahnhof bude zabezpečené zásadné zlepšenie dopravnej obslužnosti Viedne,“ priblížil.

Na mnohých tratiach sa menia časy

Zmeny nastanú aj vo vnútroštátnej diaľkovej doprave. ZSSK vypraví denne 1 410 vlakov, a to osem vlakov InterCity (IC), 20 vlakov EuroCity (EC), 23 expresných vlakov (Ex), 98 vlakov RegionalExpres (REX), štyri vlaky EuroNight (EN), 59 rýchlikov ®, 13 zrýchlených vlakov a 1 185 osobných vlakov. Vo vnútroštátnej doprave sa na mnohých tratiach zmenia časy. Tento krok súvisí podľa slov riaditeľa Úseku obchodu ZSSK so zavedením tzv. taktovej dopravy, na jednotlivých trasách v dvoj- resp. štvorhodinových taktových režimoch. Znamená to väčšiu nadväznosť vlakov. V súvislosti s tým sa rozšírila ponuka počtu diaľkových vlakov, najmä na tratiach Bratislava – Zvolen, Zvolen – Žilina, Zvolen – Košice ako aj Bratislava – Prievidza.

ZSSK zavádza od 9. decembra taktiež vlak Ex Chopok, ktorý bude v nedeľu zabezpečovať prepravu medzi Košicami a Bratislavou. Pre tento vlak bude platiť prepravný poriadok a tarifa ako pre IC vlaky.

Podrobné informácie sú na stránke www.slovakrail.sk.

5 debata chyba