Opozícia tvrdo kritizovala rozpočet, Novotný viac ako hodinu

Opozícia v piatok v parlamente tvrdo kritizovala návrh rozpočtu na rok 2013. Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ) strávil za rečníckym pultom viac ako hodinu.

07.12.2012 09:18 , aktualizované: 17:55
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Podľa poslankyne Moniky Gibalovej (KDH) v prípade návrhu ide o rozpočtovú ilúziu, najmä čo sa týka príjmov z odchodu ľudí z II piliera.

„Šťuka v rybníku skape a zlatá rybka nestihne splniť ani jedno želanie.“ uviedla. Viaceré čísla považuje za príliš optimistické a niektoré výdavky za zbytočné. „Rozhadzujete plným priehrštím, ako keby sme boli v brunejskom sultanáte,“ povedala.

Novotný vidí v zdravotníctve veľké riziká

V rozpočte zdravotníctva je viacero významných rizík. Konštatoval to poslanec za SDKÚ Viliam Novotný vo svojom vyše hodinovom vystúpení v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu.

Upozornil aj na to, že naprojektované príjmy do verejného zdravotníctva sa nemusia naplniť. Vláda si totiž v rozpočte naplánovala nižší objem platieb štátu, ktorý má vykompenzovať vyšší príjem od ekonomicky aktívnych poistencov najmä cez zavádzanie zdravotných odvodov pre ďalšie typy príjmov, čo považuje Novotný za otázne. Navyše systém, akým sa vláda rozhodla zodvodniť napríklad dividendy, považuje skôr za „zlodejinu“ ako za prvok solidarity.

Poslanec SDKÚ kritizuje aj politiku vlády v liekovej politike. Zmena referencovania cien liekov na priemer troch najnižších cien v únii totiž podľa neho povedie nie k šetreniu, ale k nárastu výdavkov na lieky. Tieto peniaze tak môžu napokon v rozpočte zdravotníctva rovnako chýbať.

Rozpočtu podľa Novotného nepraje ani vývoj hospodárenia štátnych nemocníc, ktorým stále rastú dlhy. Kritizoval stále chýbajúce centrálne obstarávanie a tiež fakt, že súčasná vláda neponúka k transformácii nemocníc na akciové spoločnosti žiadnu alternatívu a to napriek tomu, že v zdravotníctve sa stále významným spôsobom plytvá. „Možno rok 2013 prežijete, ale rok 2014 už bez oddlžovania neprežijete. Ak má riaditeľ víziu, že ich oddlžíte povedzte mi, prečo by mal šetriť?“ spýtal sa Novotný.

Ďalšou hrozbou v rozpočte zdravotníctva sú podľa neho stále nedoriešené otázky platov lekárov a sestier. Vo svojom vystúpení sa pritom venoval aj projektu jednej zdravotnej poisťovne, ktorý podľa neho zdravotníctvu ako takému nepomôže.

Kaník: Vláda bude rada, ak udrží tohtoročné príjmy

Piatkovú rozpravu k návrhu rozpočtu na budúci rok ukončil popoludní svojim vystúpením poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník, ktorý bude vo svojom príhovore pokračovať v utorok ráno. Po druhom rokovacom dni o návrhu zákona roka by tak ešte mali okrem Kaníka vystúpiť v rozprave ďalší štyria písomne prihlásení poslanci, potom sa budú môcť zákonodarcovia do rozpravy ešte hlásiť ústne.

Kaník pritom vo svojom prejave tvrdil, že vláde sa nepodarí naplniť rozpočtované príjmy ani napriek pozmeňujúcemu návrhu, ktorý zohľadňuje aktuálne očakávaný výpadok daňových a odvodových príjmov. Zopakoval to, čo jeho opoziční kolegovia v rozprave už viackrát vyslovili, že zvyšovanie daní neznamená automaticky aj vyšší výber. „Vláda bude rada, ak sa im aspoň podarí udržať úroveň príjmov tohto roka,“ povedal. To isté pritom podľa Kaníka platí aj pri novom nastavení zdravotných odvodov. Odvody z dividend totiž podľa neho len zvyšujú tlak na to, aby tí, ktorí ich majú platiť, hľadali cesty, ako sa im vyhnúť.

Kaník priestor pri rečníckom pulte využil aj na obhajovanie návrhu minidane z dielne SDKÚ. Tá navrhovala sadzbou 0,1 % zdaniť všetky bezhotovostné transakcie. Podľa Kaníka by sa však takáto daň netýkala spotrebiteľov, ale platili by ju predajcovia a poskytovatelia služieb. Výhodou takéhoto riešenia je podľa neho relatívne jednoduchá administrácia. Výber z tejto dane by podľa Kaníka mohol dosiahnuť až 1,5 mld. eur, čo by umožnilo vrátiť rovnú daň a znížiť ju na 15 %, či znížiť daň z pridanej hodnoty. Optimálnym riešením by však bolo znížiť odvody, ktorých výška je na Slovensku jednou z prekážok rastu zamestnanosti.

Beblavý: Zdaňuje sa všetko, čo sa hýbe

Charakteristikou rozpočtu navrhnutého vládou Roberta Fica je, že zdaňuje všetko živé. Uviedol to poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý počas štvrtkovej rozpravy. Jeho hlavným problémom však je, že neposkytuje odpovede na otázky, ako zabezpečiť hospodársky rast a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenska.

„V roku 2013 tento rozpočet zdaňuje všetko, čo sa zdaniť dá, hýbe a ešte nebolo zastrelené touto vládou. Vyťahujú sa všetky rezervy, ktoré existujú v štáte, na ktoré vláda stačí a napriek tomu to nebude stačiť na dosiahnutie cieľov, ktoré si vláda dala,“ vyhlásil Beblavý v rámci štvrtkovej rozpravy. Z návrhu je totiž podľa neho zrejmé, že vláda bude musieť prísť s ďalšími konsolidačnými opatreniami.

Návrh rozpočtu tak podľa Beblavého vyzerá tak, ako by mal udržať situáciu do prezidentských volieb. „Ten sociálny, ktorý by vláda zaznamenala, keby naozaj išla po svojich cieľoch dôsledne, sa odkladá na obdobie po prezidentských voľbách. V 2014 budú prezidentské voľby a potom nech už to pán Boh a Robert Kaliňák ratuje, keď Robert Fico už nebude predsedom vlády,“ tvrdí Beblavý.

Zásadným problémom rozpočtu je podľa poslanca za SDKÚ najmä to, že návrh rozpočtu nepočíta so žiadnymi prorastovými opatreniami, iba zvyšuje dane a odvody. Ak teda podľa neho nepríde zázrak, pri hospodárskej politike súčasnej vlády nemožno z krátkodobého alebo strednodobého hľadiska očakávať zásadný ekonomický rast . „Vy máte právo a legitimitu presadiť svoju predstavu hospodárskej politiky, ale nemá podľa mňa nikto právo presadzovať hospodársku politiku, ktorá povedie len k trvalej bolesti a k nezvyšovaniu životnej úrovne v tejto krajine,“ dodal Beblavý.

Švejna: Nárast dlhu bude vysoký

V kritike rozpočtu pokračoval vo štvrtok aj Ivan Švejna z Mosta-Híd. Upozorňoval najmä na vysoký nárast verejného dlhu v návrhu rozpočtu, ktorý má v roku 2015 dosiahnuť 56 % hrubého domáceho produktu. Navyše, znižovanie odvodov do druhého dôchodkového piliera nemožno podľa neho nazvať konsolidáciou. Samotné zvyšovanie daní vláde nevyčíta, problémom je však rozsah tohto zvýšenia daní. Zvyšovanie daní a odvodov v takomto veľkom rozsahu totiž podľa Švejnu vyššie príjmy do verejných rozpočtov nakoniec priniesť nemusí.

Petrák: Rozpočet pomenúva problémy

Zatiaľ jediným vládnym poslancom v štvrtkovej rozprave bol Ľubomír Petrák. Ten návrh rozpočtu obhajoval. Ocenil najmä to, že minister financií predložil rozpočet, ktorý pomenúva jestvujúce problémy a poukazuje na všetky možné výpadky a riziká v roku 2013. Odmieta tiež vyhlásenie opozičných poslancov, že v rozpočte nie sú žiadne škrty výdavkov. Len v pozmeňujúcom návrhu k rozpočtu majú totiž ministerstvá ušetriť milióny eur.

22 debata chyba