Slovensko má rozpočet na rok 2013

Parlament schválil štátny rozpočet na rok 2013. Za návrh rozpočtu hlasovalo 82 poslancov, proti bolo 64 poslancov. Hlasovania sa nikto nezdržal.

13.12.2012 11:17 , aktualizované: 13:47
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

Národná rada SR zároveň schválila aj dva pozmeňujúce návrhy k rozpočtu z dielne vládneho Smeru. Tým prvým sa do rozpočtu zapracúva krytie nového očakávaného výpadku príjmov z daní a odvodov a tým druhým zase rozhodnutie o zvýšení platov učiteľov o 5 %. Štyri opozičné pozmeňujúce návrhy, ktoré okrem iného navrhovali zvýšenie platov učiteľov o 10 %, schválené neboli. Peniaze na desaťpercentné zvýšenie navrhovali kryť napríklad novelizáciou zákona o rodičovskom príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa (Ľudovít Kaník – SDKÚ) alebo krátením rozpočtov iných ministerstiev a prepustením 0,5 percenta zamestnancov školstva (Viliam Novotný – SDKÚ). Tarifné platy učiteľov stúpnu v nasledujúcom roku o päť percent, ak sa v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa nedohodne inak.

Podľa schváleného pozmeňujúceho návrhu sa tak očakávaný výpadok v budúcoročnom rozpočte rieši rozpustením časti vytvorenej rezervy na možný zhoršený ekonomický vývoj, znížením výdavkov niektorých kapitol a zvýšením hotovostného deficitu. Rozpočtované príjmy rozpočtu sa tak znižujú zo 14,176 mld. eur na 13,916 mld. eur a výdavky klesajú zo 17,235 mld. eur na 17, 002 mld. eur. Rozpočtovaný deficit sa tak zvyšuje z pôvodných 3,059 mld. eur na 3,085 mld. eur, pričom by mal dosiahnuť 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Predseda SDKÚ Pavol Frešo sa ešte pred hlasovaním o rozpočte pokúsil cez procedurálny návrh presadiť, aby vláda predložila správu o vývoji arbitráží v súvislosti so zákazom zisku zdravotných poisťovní. Tvrdil totiž, že astronomicky narastá objem možných škôd, ktoré keď sa naplnia, bolo rokovanie o rozpočte zbytočné. Podobnú požiadavku mal aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý chcel zase od vlády počuť, prečo nevyužila predkupné právo na podiel v SPP. Ani jeden z poslancov však so svojím návrhom neuspel.

Podobne neuspel s procedurálnym návrhom, aby o pozmeňujúcich návrhoch Smeru rokovali ešte parlamentné výbory alebo prinajmenšom gestorský finančný výbor, poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec. Tieto návrhy podal ešte počas rozpravy k návrhu.

Fico: Tento rozpočet nás udrží v centre diania

Rozpočet, ktorý vo štvrtok schválil parlament, je nástrojom, ktorý udrží Slovensko v centre diania. Vyhlásil to po hlasovaní premiér Robert Fico s tým, že navrhnutý rozpočet je nástrojom ako dosiahnuť konsolidáciu znižujúcu deficit pod úroveň 3 % hrubého domáceho produktu. „Je to plán, ktorý je dôveryhodný,“ uviedol predseda vlády s tým, že to tvrdia aj relevantné medzinárodné inštitúcie.

Premiér zároveň vyzdvihuje, že schválený rozpočet na budúci rok je podľa neho postavený na základnom princípe solidarity, pretože na konsolidáciu sa poskladajú predovšetkým monopoly, banky, firmy a ľudia s nadštandardnými príjmami. Ako dodal, vláda prijala aj opatrenia, ktoré robia poriadok v niektorých sférach, ktoré však nekonkretizoval. „Sme opäť ukázali, že máme zodpovednosť za túto krajinu,“ doplnil Fico.

Opozícia: Rozpočet je nereálny a neudržateľný

Schválený štátny rozpočet pre budúci rok je podľa opozičných strán nereálny, antisociálny a neudržateľný. Ako uviedol krátko po schválení rozpočtu v parlamente predseda SDKÚ Pavol Frešo, vláda Roberta Fica si týmto rozpočtom kúpila za drahé peniaze kúsok času. „Je to mimoriadne zlá správa pre všetkých ľudí na Slovensku, pretože toto naháňanie príjmov bude zasa vyháňať zo Slovenska prácu,“ uviedol Frešo. Dodal pritom, že je presvedčený, že sa bude musieť rozpočet v budúcom roku v parlamente

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára je naplánovaný deficit verejných financií v budúcom roku pod úrovňou troch percent hrubého domáceho produktu neudržateľný. Očakávania vlády týkajúce sa daňových príjmov sú totiž podľa Bugára nadhodnotené. Štátny rozpočet podľa Bugára prispeje aj k zvyšovaniu nezamestnanosti a poklesu životnej úrovne občanov. „Tento štátny rozpočet je dôkazom toho, že Smer na problém reaguje vytváraním ďalších problémov,“ konštatoval vo štvrtok Béla Bugár.

KDH podľa Pavla Hrušovského považuje rozpočet za antisociálny, nesplniteľný a nereálny. „Návrh zákona siaha ľuďom na peňaženky, núti obce a vyššie územné celky šetriť, ale na druhej strane sme svedkami toho, že štát ide míňať viacej takmer o pol miliardy eur,“ upozorňuje Hrušovský.

Riziká podľa Kažimíra: Samosprávy či platy učiteľov a zdravotníkov

Rozpočet na budúci rok má svoje riziká, ktoré si vláda uvedomuje. Povedal to v stredu v záverečnej reči v rozprave k návrhu rozpočtu na budúci rok minister financií Peter Kažimír.

Za hlavné riziká označil hospodárenie samospráv, rozpočet zdravotníctva a školstva, najmä v súvislosti so mzdovými nárokmi.

„Toto nie je rozpočet, ktorý po jeho schválení zajtra by mal byť niekde odložený do skrine, budeme sa ním na mesačnej báze zaoberať,“ vyhlásil minister.

Kľúčové je však podľa neho to, ako sa bude vyvíjať externé prostredie a tým aj slovenská ekonomika. Každé ďalšie spomalenie nášho hospodárstva totiž znamená dodatočný výpadok príjmov. Zároveň odmietol obvinenia opozície, že kabinet rezignoval na zvyšovanie efektivity výberu daní. Ambície zlepšovania výberu si totiž do rozpočtu vláda napísať nemôže. „My môžeme len sami seba prekvapiť tým, že doručíme lepší výber daní, zlepšíme príjmy, opačne to nejde,“ konštatoval.

Deficit by mal byť pod tromi percentami HDP

Podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý v rozprave predložili poslanci vládneho Smeru, by sa mal očakávaný výpadok v budúcoročnom rozpočte vyriešiť rozpustením časti vytvorenej rezervy na možný zhoršený ekonomický vývoj, znížením výdavkov niektorých kapitol a zvýšením hotovostného deficitu. Príjmy rozpočtu by sa tak mali znížiť zo 14,176 mld. eur na 13,916 mld. eur a výdavky poklesnúť zo 17,235 mld. eur na 17, 002 mld. eur. Deficit by sa tak mal zvýšiť z pôvodných 3,059 mld. eur na 3,085 mld. eur, pričom by mal dosiahnuť 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Do rozpravy o návrhu rozpočtu na budúci rok boli prihlásení poslanci s takmer 60 prejavmi. Niektorí však napokon v pléne počas štyroch rokovacích dní nevystúpili pre svoju neprítomnosť. Potvrdil sa tak trend z predchádzajúcich rokov, že návrh rozpočtu býva v pléne Národnej rady SR vždy jedným z najdiskutova­nejších zákonov.

34 debata chyba