Predaj vozidiel PSA Peugeot Citroën vlani klesol o 16,5 percenta

Celosvetový predaj francúzskeho výrobcu automobilov PSA Peugeot Citroën sa v minulom roku prepadol o 16,5 percenta na 2,97 milióna vozidiel. Dôvodom bol pokles dopytu na juhoeurópskych trhoch. Oznámila to v stredu firma.

09.01.2013 09:28
Peugeot 208 Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Spoločnosť PSA Peugeot Citroën naplno pocítila pokračujúci pokles na európskych automobilových trhoch,“ uviedla spoločnosť. V Číne, naopak, firma zvýšila predaj takmer o desatinu na 442 000 vozidiel. Potvrdila, že do roku 2015 chce viac ako polovicu áut predávať mimo Európy.

Spoločnosť predpovedala, že európsky automobilový trh v tomto roku klesne o tri až päť percent. Dopyt v Európe je teraz pod tlakom kvôli negatívnym dopadom dlhovej krízy na ekonomiku. Automobilky v Európe kvôli poklesu dopytu uzatvárajú továrne a prepúšťajú tisíce zamestnancov. Spoločnosť PSA už skôr ohlásila zníženie počtu pracovníkov o 8000 osôb.

PSA Peugeot Citroën je po nemeckom Volkswagene druhým najväčším výrobcom áut v Európe. Firma pôsobí na Slovensku v Trnave, ale aj v susednej Českej republike, kde má spoločný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

2 debata chyba