Petícia žiadala vybudovať Hviezdu smrti, Biely dom povedal nie

Nové pracovné miesta pri stavbe Hviezdy smrti nevzniknú. Biely dom odmietol petíciu nadšencov Hviezdnych vojen.

13.01.2013 09:40
Hviezda smrti (Death Star) - stavebnica z lega Foto:
Fanúšikovia Hviezdnych vojen si Hviezdu smrti môžu postaviť z lega. Od americkej vlády sa jej nedočkajú.
debata (17)

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu v piatok zhatila nádeje fanúšikov Hviezdnych vojen v celej galaxii, keď odmietla petíciu požadujúcu vybudovanie Hviezdy smrti, teda ničivej vesmírnej základne figurujúcej v slávnych sci-fi filmoch Star Wars – Hviezdne vojny.

„Administratíva zdieľa vaše želanie vytvárať pracovné miesta a zabezpečiť silnú obranu krajiny, ale stavba Hviezdy smrti na obzore nie je,“ uviedol šéf vesmírneho a vedeckého oddelenia rozpočtovej kancelárie Bieleho domu Paul Shawcross.

„Administratíva nepodporuje likvidáciu planét,“ dodal Shawcross v súvislosti s aktivitou, ktorú okrem iného Hviezda smrti v príbehoch o Hviezdnych vojnách vykonáva.

Biely dom prisľúbil reagovať na on-line petície, ktoré získajú aspoň 25 000 podpisov počas mesiaca. Väčšina petícií sa týka serióznych politických tém, ale v posledných týždňoch pútajú pozornosť verejnosti bizarné petície, ako je návrh vyraziť platinovú mincu v hodnote bilión dolárov a vyhnúť sa tak štátnemu bankrotu alebo postaviť vesmírnu loď Enterprise známu zo sci-fi televízneho seriálu Star Trek.

Petícia presadzujúca Hviezdu smrti, ktorú podpísalo vyše 34 000 ľudí, tvrdí, že by projekt vytvoril pracovné miesta a posilnil národnú bezpečnosť. Bol by však zjavne príliš nákladný v čase, keď sa americká vláda snaží obmedziť zadlženie krajiny.

„Výstavba Hviezdy smrti by podľa odhadu stála viac ako 850 000 biliónov dolárov. Pracujeme tvrdo na tom, aby sme obmedzili deficit, nie aby sme ho zväčšili,“ dodal Shawcross.

17 debata chyba