Samaras: Grécko odvrátilo hrozbu ponižujúceho odchodu z eurozóny

Grécko odvrátilo nebezpečenstvo ponižujúceho odchodu z eurozóny, musí však pokračovať v náročných reformách, aby sa vyhlo návratu tejto hrozby. V nedeľu to vyhlásil grécky premiér Antonis Samaras.

14.01.2013 11:14
Antonis Samaras Foto:
Grécky premiér Antonis Samaras
debata

„Verím, že veľké nebezpečenstvo (odchodu z eurozóny) je zažehnané,“ povedal Samaras v rozhovore pre týždenník To Vima. „Zdá sa, že "drachmofóbia“ úplne ustúpila," dodal. „V našom úsilí však nemôžme poľaviť, pretože existuje riziko, že sa nebezpečenstvo odchodu Grécka z eurozóny opäť objaví,“ varoval premiér Samaras.

Vláda minulý týždeň presadila zvyšovanie daní. V pondelok bude grécky parlament opäť schvaľovať reformné opatrenia, na ktoré je naviazaná ďalšia tranža medzinárodnej pomoci. Opozícia tieto reformné kroky odsúdila s tým, že je to ďalší útok na strednú vrstvu.

Grécky parlament v sobotu schválil ďalšie zvyšovanie daní, ktorými chce zvýšiť daňové príjmy v rokoch 2013 a 2014 o 2,5 mld. eur. V rámci daňovej reformy tak budú v krajine tri daňové pásma namiesto pôvodných osem. Gréci s ročnými príjmami nad 42 tis. eur zaplatia daň 42 %. Táto daň tak nahradí 40-percentné zdanenie osôb s ročným príjmom nad 60 tis. eur a daň na úrovni 45 % pre Grékov zarábajúcich viac ako 100 tis. eur ročne.

Zárobky obyvateľov do 25 tis. eur budú zdanené 22-percentnou sadzbou a na tých, čo zarobia medzi 25 tis. a 42 tis. eur, sa bude vzťahovať daňové zaťaženie na úrovni 32 %. Stúpne tiež daň na zisky spoločností, a to na 26 % z pôvodných 20 %. Kapitálové zisky z obchodovania na aténskom akciovom trhu bude podliehať od júla tohto roka 20-percentnej dani, zatiaľ čo úrokové výnosy z vkladov v bankách budú zdanené 15-percentnou daňou namiesto súčasnej 10-percentnej.

debata chyba