Česi rozdávali pokuty za poplatky Skylinku a CS Linku

Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) uložil firme M77 prevádzkujúcej satelitné televízie Skylink a CS Link dve pokuty v súhrnnej maximálnej možnej výške 15 miliónov českých korún.

16.01.2013 15:03
Byt, reality, satelit, dom Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Sankcie súvisia s vlaňajším zavedením servisného poplatku u bezplatných služieb Gratis a Free. M77 sa proti verdiktu odvolala. Úrad to uviedol v pravidelnej mesačnej monitorovacej správe.

„Uvedené rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť a spoločnosť sa proti nim v zákonnej lehote odvolala. V súčasnej dobe rieši odvolanie predseda ČTÚ a rozkladová komisia. Do skončenia konania nebudeme ďalšie kroky komentovať,“ uviedol mediálny zástupca firmy Marek Nemec.

Luxemburská M77 dostala pokutu päť miliónov Kč za klamlivú obchodnú praktiku, keď ponúkala bezplatné služby Free a Gratis a zároveň na ne od septembra minulého roka zaviedla servisný poplatok 29 korún mesačne. Pokuta desať miliónov Kč súvisí s tým, že firma nedostatočne informovala zákazníkov o zmene zmluvných podmienok a možnosti od zmluvy bez sankcie odstúpiť.

„ČTÚ v súvislosti so spoločnosťou M77 Group, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci, aj v decembri zaznamenal sťažnosti účastníkov týkajúce sa nedostupnosti zákazníckej linky služieb Skylink a CS Link. V tomto smere ČTÚ opätovne odporúča spotrebiteľom, aby dôsledne uplatňovali svoje právo na reklamáciu podľa všeobecných obchodných podmienok,“ uviedol hovorca ČTÚ ČR František Malina. Ak firma reklamáciu do mesiaca nevybaví, môžu sa používatelia sťažovať u ČTÚ.

Skylink a CS Link má v Česku a na Slovensku približne 2,5 milióna klientov. Pre zavedenie poplatku sa stovky z nich sťažovali u ČTÚ a poskytovateľ služieb čelil hackerským útokom.

21 debata chyba