Skrotí štát daňové úniky?

Štát pripravuje sériu opatrení, ktorými sa má časť z odhadovaných únikov pri výbere dane z pridanej hodnoty vo výške 1,2 miliardy eur dostať do štátnej kasy.

18.01.2013 12:10
Zákon, súd, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata (39)

Novinkou bude elektronický výkaz DPH v kombinácii so systémom vyhodnocovania rizikových platcov tejto dane, aby boli daňové kontroly cielené. Štát tiež pripravuje bločkovú lotériu, pri ktorej bude každý doklad o zaplatení tovaru či služby v hre o výhru v žrebovaní a zvažuje sa aj daň z finančných transakcií. Väčšiu disciplínu pri platení daní si zase štát sľubuje po zavedení ratingu daňových subjektov.

Štát chce takisto tlačiť ochranné kolky na cigarety a alkohol. „Toto špeciálne označenie bude slúžiť na to, aby sme mali prehľad o výrobku od jeho výroby až po predaj,“ povedal včera minister financií Peter Kažimír. Momentálne patrí Slovensko medzi krajiny s najhorším výberom daní v Európskej únii.

Aj vďaka novým opatreniam vláda predbežne pre rok 2014 počíta, že do štátneho rozpočtu pritečie na daniach 9,5 miliardy eur. Naopak, ešte vlani daňové príjmy štátu poklesli na necelých 8,5 miliardy eur a tento rok sa počíta s rastom na vyše 9,1 miliardy eur najmä v dôsledku zvýšenia daní.

Veľa si vláda sľubuje od bločkovej lotérie, ktorú plánuje štát spustiť už koncom tohto roka. „Pôjde o podstatnú časť boja s daňovými únikmi. Bločková lotéria by mala byť škola hrou, chceme ju využiť aj na edukáciu ľudí,“ hovorí Kažimír. Finančné výhry v lotérii by mali donútiť Slovákov, aby si pri každej kúpe pýtali pokladničné bloky, čím by sa podnikatelia nevyhli plateniu daní. „Odhady únikov z registračných pokladníc sa ročne pohybujú na úrovni 150 miliónov eur,“ konštatuje Kažimír.

Od budúceho roka plánuje štát tiež prideľovať firmám hodnotenie, na základe ktorého by sa prípadní obchodní partneri danej firmy či podnikateľa vyhli problémom do budúcnosti. Ak si firma alebo živnostník budú plniť daňovú povinnosť načas, budú vykazovať finančnú stabilitu a podporia napríklad tretí sektor a sociálne slabšie skupiny ľudí, dostanú po novom od štátu najvyššie ratingové hodnotenie. Pre druhotnú platobnú neschopnosť však na nový systém môžu doplatiť menšie firmy, a preto rezort financií k návrhu eviduje sťažnosti.

Podľa ekonómky z Paneurópskej vysokej školy a daňovej poradkyne Moniky Sobekovej Majkovej štát momentálne vytvára ideálne prostredie pre daňové úniky, a to tak pri výbere DPH, ako aj dane z príjmu.

„Keby štát ukázal firmám, že dokáže efektívne odhaľovať daňové úniky a ide po nich naozaj tvrdo, firmy by určite menej využívali kreatívne účtovníctvo. Ale toto náš štát nerobí. Finančná správa fungovala dlho bez systému, daňové kontroly chodia na kontroly do podnikov nekoordinovane, často sa majitelia firiem s pracovníkmi poznajú, a tí potom nič nenájdu. Na maličkých firmách si potom zgustnú a naparia im aj za hlúposť pokutu,“ konštatuje Sobeková.

O postupoch Slovenska v boji s daňovými podvodmi vo štvrtok rokoval Kažimír aj s európskym komisárom pre dane, colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algirdasom Šemetom, ktorý nazval obchádzanie platenia daní medzinárodným športom. ,,EÚ každoročne prichádza približne o jeden bilión eur pre daňové úniky a vyhýbanie sa daňovým povinnostiam. Nejde iba o poburujúcu stratu príjmov, ktoré tak veľmi potrebujeme, ale aj o ohrozenie spravodlivého zdaňovania," povedal Šemeta. Ako ďalej uviedol, Slovensko je jednou z jedenástich krajín, ktorá je pripravená postupovať pri uplatňovaní harmonizovaného zdaňovania finančných transakcií na európskej úrovni. „Krajina pozitívne napomáha uplatňovaniu koordinovaného prístupu v rámci Európy,“ dodal.

Podľa slov Kažimíra sa musí zlepšiť aj celková nálada spoločnosti, ktorá dnes neprispieva k ochote ľudí platiť dane. ,,Každý občan musí cítiť spojitosť medzi výberom daní a kvalitou jeho života," hodnotí Kažimír. Sobeková tvrdí, že obchádzanie platenia daní sa tak skoro nezmení. „Prečo, keď kradnú politici, by mal človek platiť štátu, aj tak si to oni rozdelia a Slovákovi sa v konečnom dôsledku nedostane nič. Takúto filozofiu iba ťažko zmeníme, musela by ísť príkladom politická elita,“ tvrdí Sobeková.

Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií ešte na jar 2012 vypočítal, že celková strata na únikoch DPH dosiahla v roku 2010 v absolútnom vyjadrení úroveň 2,3 mld. eur. Takmer polovica z toho bol dôsledok nižšej efektívnosti výberu oproti priemeru EÚ.

Štát prijal prvé opatrenia na zníženie daňových únikov ešte vlani. V júni vláda zostavila tím na odhaľovanie únikov daní, takzvanú daňovú kobru. Tá mala rozbiť systém firiem, ktoré zarábajú cez karuselové podvody na vratkách dane z pridanej hodnoty. K podvodu prichádza vtedy, ak si spoločnosť, ktorá tovar kúpila ako druhá v poradí, začne od štátu uplatňovať vrátenie dane z pridanej hodnoty. Daňový systém totiž funguje tak, že spoločnosti obchodujúce medzi sebou síce platia štátu daň z pridanej hodnoty, pokiaľ však tovar nepredajú konečnému zákazníkovi, musí im štát zaplatenú daň z pridanej hodnoty vrátiť. Daňová kobra vlani napríklad rozriešila prípad, pri ktorom mal štát na DPH prísť o 12 miliónov eur.

Karuselové podvody štát eliminoval aj novelou zákona o DPH, ktorá platí od októbra minulého roka. Rozšírilo sa tuzemské samozdanenie tým, že sa preniesla povinnosť platiť DPH z vybraných transakcií z dodávateľa na odberateľa. Opatrenie malo zamedziť tomu, aby si odberateľ pýtal od štátu späť zaplatenú DPH, aj keď dodávateľ danú DPH štátu neodviedol. Podobne neodvádzaniu dane mal zamedziť aj inštitút zábezpeky pri registrácii a pri dovoze tovaru až do výšky 500-tis. eur. ,,Štát by mal tento systém rozšíriť na všetky odvetvia, pretože nezvyšuje administratívnu záťaž podnikateľských subjektov, navyše má pozitívny vplyv na ich cash flow," hodnotí daňový poradca spoločnosti Accace Miloslav Jošt.

Vláda tiež od januára tohto roka takisto obmedzila platby v hotovosti, a to pri podnikateľoch nad 5 000 eur a pri fyzických osobách nad 15¤000 eur. Podľa vlády by sa týmto opatrením zabránilo fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez skutočného toku peňazí. ,,Pravdepodobne bude potrebné tieto limity doladiť tak, aby nenarušili hospodársku činnosť niektorých zbytočne dotknutých odvetví, a zároveň, aby ich nebolo možné obchádzať za účelom daňových únikov. Po takomto doladení bude toto opatrenie zamedzovať rôznym snahám o umelú daňovú optimalizáciu v dani z príjmov, ako aj daňovým podvodom v DPH," dodáva Jošt.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba