Slovensko obmedzilo turistom dovoz lacného benzínu z Ukrajiny

Slovensko zaviedlo pre turistov obmedzenie dovozu lacných pohonných hmôt z Ukrajiny bez povinnosti zaplatiť spotrebnú daň a daň z pridanej hodnoty.

21.01.2013 12:22
Benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Toto opatrenie by mohlo poznamenať nákupnú turistiku Slovákov, ktorí k východnému susedovi jazdia najmä kvôli nižším cenám benzínu, nafty alebo cigariet.

Colný úrad, ktorý na Slovensku pri dovoze tovaru vyberá clo a dane, informoval, že od začiatku roka si motoristi môžu doviezť pohonné hmoty z Ukrajiny bez dovozných poplatkov iba raz týždenne. Pre bezcolný dovoz je naďalej stanovený limit na plnú nádrž auta a dodatočných nanajvýš desať litrov v kanistri. Tieto pohonné hmoty sú určené iba na osobnú spotrebu a nesmú byť použité v inom vozidle ako v tom, v ktorom boli dovezené.

Kontroly vykonávajú colníci. „Pri vstupe na Slovensko aj výstupe zo Slovenska zaznamenávajú údaje o vozidle, stav tachometra a množstvo paliva,“ povedala Klára Baloghová z colného úradu v Michalovciach, pod ktorý patria hraničné prechody s Ukrajinou. Colné kontroly, ktoré majú zabrániť podvodom pri dovoze pohonných hmôt turistami, sú podľa Baloghovej náhodné.

Slovensko má kvôli vysokým daniam jedny z najdrahších pohonných hmôt v regióne. Priemerná cena najpoužívanejšieho benzínu Natural 95 vyjde na 1,5 eura za liter, liter nafty stojí 1,43 eura. Na Ukrajine sú ceny výrazne nižšie. Lacnejšie sú pohonné hmoty aj v Rakúsku, kam zase jazdí tankovať mnoho ľudí z Bratislavy a okolia.

Slovensko-ukrajinská hranica je tiež vonkajšou hranicou Európskej únie, ktorá je prísne strážená. Na hraničných priechodoch sa cestujúci musia podrobiť kontrole dokladov a tiež dovážaného tovaru. Motoristi vlani pri jazde z Ukrajiny na Slovensko priznali dovoz viac ako 21 miliónov litrov pohonných hmôt, za ktoré nemuseli zaplatiť dane. Limit pre bezcolný dovoz z krajín mimo EÚ sa okrem pohonných hmôt týka aj alkoholických nápojov alebo tabakových výrobkov.

8 debata chyba