Poľsko by sa malo rozhodnúť o eure až po voľbách v roku 2015

Poľsko by sa malo rozhodnúť, či príjme spoločnú európsku menu až po voľbách v roku 2015, povedal tamojší prezident Bronislaw Komorowski, čím naznačil, že súčasná vláda by nemala stanoviť termín vstupu do eurozóny.

22.01.2013 15:07
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata

"Poľsko by malo začať rozhodovací proces o prijatí eura po parlamentných a prezidentských voľbách v roku 2015,“ povedal Komorowski pre verejnoprávnu televíznu stanicu TVP1. V súčasnosti by sa mala krajina sústrediť na plnenie kritérií potrebných na prijatie eura, dodal Komorowski.

Poľský premiér Donald Tusk, blízky politický spojenec prezidenta, zvýšil v decembri šance, že Poľsko čoskoro príjme euro, inak podľa neho riskuje, že bude považované za okrajový štát EÚ. Najnovšie prieskumy však poukazujú na to, že menej ako tretina Poliakov podporuje prijatie eura. Varšava tiež musí na prijatie eura upraviť ústavu a šance pri súčasnom zložení parlamentu sú malé. Minister financií Jacek Rostowski minulý mesiac vyhlásil, že Poľsko by malo vstúpiť do eurozóny v čo najkratšom čase, avšak nie pokiaľ to nebude bezpečné a výhodné pre Poľsko.

debata chyba