Českí miliardári a J&T vstúpili do SPP

Český Energetický a průmyslový holding v stredu prevzal dominantného dodávateľa a prepravcu plynu na Slovensku.

24.01.2013 10:35
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (82)

V podvečerných hodinách sa totiž konalo valné zhromaždenie, kde akcionári odsúhlasili výmenu zástupcov zahraničných akcionárov v predstavenstve a Dozornej rade Slovenského plynárenského priemyslu.

Novým šéfom predstavenstva i celej firmy sa podľa informácií denníka Pravda stal miliardár Daniel Křetínský, ktorý je zároveň spoluvlastníkom energetického holdingu. V dozornej rade počnúc dneškom začína pôsobiť Peter Korbačka z finančnej skupiny J&T, ktorá holding tiež spoluvlastní. Hovorca SPP Peter Bednár sa k výmene nevyjadril.

„Len čo bude možné zverejniť nejaké informácie, poskytneme ich médiám,“ povedal Bednár.

Dosadenie nominantov do orgánov firmy je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré robia noví vlastníci po získaní firmy. Nový majiteľ totiž jednotlivým predstaviteľom musí stopercentne dôverovať a tiež musia spĺňať jeho predstavy o pokračovaní vývoja vo firme. Najväčší podiel v Energetickom a průmyslovom holdingu má miliardár Petr Kellner zo skupiny PPF, ktorá ovláda napríklad známu spoločnosť Home Credit. Menšie podiely v EPH majú aj slovenskí finančníci z J&T a šéf holdingu Daniel Křetínský.

So zmenou vlastníka tiež mali prebehnúť zmeny zástupcov zahraničných vlastníkov v dcérskej distribučnej firme SPP-Distribúcia a transportnom eustreame. O eustreame sa však bude hlasovať až dnes. Podľa Křetínského sa oneskorí aj dosadenie zástupcov do ďalších dvoch firiem. „Do Nafty a spoločnosti Pozagas nastupujeme od piatka,“ povedal nový šéf SPP.

Po ukončení všetkých krokov bude Energetický a průmyslový holding vlastniť spolu s manažérskou kontrolou 49 percent akcií vo všetkých troch zmienených firmách, teda aj v materskom SPP, ktorý predáva plyn domácnostiam a podnikateľom. Počas roka 2013 však štát zrejme podiel v SPP odkúpi a získa tak kontrolu nad cenami plynu. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský nedávno odhadol cenu podielu na necelých šesťdesiat miliónov eur, presné stanovenie hodnoty však prebehne, keď rezort vyberie poradenskú firmu. Po odkúpení podielu sa budú zvyšovať aj počty zástupcov Slovenska v eustreame a v SPP-Distribúcii.

Za získanie kontroly v skupine SPP zaplatí holding odchádzajúcim vlastníkom celkovo 2,6 miliardy eur. Rovnakým dielom sa o túto sumu podelia nemecký E.ON Ruhrgas a francúzsky GdF Suez. Transakciu ešte musia posúdiť protimonopolné inštitúcie a banky, ktoré na ňu poskytnú peniaze.

Nemci a Francúzi sa rozhodli zbaviť svojich podielov v SPP, aby získali peniaze na rozvoj svojich firiem v zahraničí. Podľa informácií medializovaných na konci vlaňajšieho roka sa český holding zaujímal aj o Stredoslovenskú energetiku. Premiér Robert Fico totiž naznačil, že francúzsky vlastník stredoslovenských rozvodných závodov zrejme svoj podiel predá. Je však možné, že vlastníka zmení aj Západoslovenská energetika, ktorú ovláda E.ON. Informáciu priniesol denník Pravda už počas minulého týždňa, centrála spoločnosti ich do dnešného dňa nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

O predaji podielu nemeckých a francúzskych privatizérov v SPP do rúk EPH sa začalo hovoriť približne pred 18 mesiacmi. Na transakciu bol potrebný aj súhlas vlády, ktorá mala podľa privatizačnej zmluvy predkupné právo na akcie plynárov. Mandát na poskytnutie všetkých dokumentov, ktoré sú potrebné na stanovenie ceny, dala ministerstvu hospodárstva až Ficova vláda. Definitívny súhlas s prevodom akcií padol vlani v decembri po tom, čo hospodársky rezort vyrokoval právo ovládať materský Slovenský plynárenský priemysel a s ním aj ceny plynu pre domácnosti.

SPP sprivatizovala prvá Dzurindova vláda v roku 2002. Za predaj zinkasovala sumu 120,9 miliardy korún, ktorú za akcie dali vláde v roku 2002 krátko pred parlamentnými voľbami. Transakcia bola realizovaná aj keď v tendri prišla len jedna ponuka a odhady renomovaných spoločností hovorili, že balík 49 percent akcií najväčšieho slovenského podniku má hodnotu – 121 až 193 miliárd korún. Peniaze sa im vrátili už naspäť vďaka vysokým ziskom a dividendám plynární. Zisky SPP rástli spolu so zdražovaním plynu a ozdravovaním firmy.

Do privatizácie plynári stratové ceny plynu dotovali ziskami z tranzitu plynu smerom na západ. Krížové dotácie sa zrušili po vstupe do EÚ na príkaz z Bruselu. S regulačným úradom sa však SPP aj tak o ceny roky naťahoval a aj to bol popri hrozbe ekonomickej recesie jeden z dôvodov, prečo investori z podniku odišli.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba