Slovensko uspelo na súde EÚ v spore o štátnu pomoc Frucone

Slovensko uspelo v spore s Európskou komisiou, ktorý sa týka štátnej finančnej pomoci pre spoločnosť Frucona Košice.

24.01.2013 10:58
súd, exekútor, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata

Súdny dvor EÚ vo štvrtok zrušil rozsudok tribunálu nižšej inštancie, podľa ktorého bola pomoc vo výške 416,5 milióna slovenských korún nezákonná a Bratislava by mala peniaze žiadať späť.

Prípad sa vzťahuje k udalostiam z roku 2004, keď firma nezaplatila stámilióny slovenských korún na daniach. Daňový úrad v Košiciach potom ale Frucone dlh čiastočne odpísal, čo následne Európska komisia kritizovala ako nelegálnu štátnu pomoc. Súd nižšej inštancie jej dal za pravdu a potvrdil, že Slovensko musí dane od výrobcu liehovín vybrať. Firma sa odvolala.

Súdny dvor EÚ sídliaci v Luxemburgu vo vyhlásení k rozsudku okrem iného uviedol, že z rozsudku tribunálu nižšej inštancie nebolo úplne zrejmé, či by bolo výhodnejšie pre Slovensko nechať firmu skrachovať, ako argumentovala komisie. Ide hlavne o to, či komisia vzala do úvahy dĺžku procedúry, ktorá s bankrotom súvisí. Súd zdôraznil, že komisia tým, že túto dobu nevzala do úvahy, zjavne pochybila.

Prípad sa tak vráti späť na Všeobecný súd, teda druhý najvyšší súd EÚ. Tam sa rozhodne, či sa zruší aj rozhodnutie komisie o tom, že pomoc nebola v súlade s európskym právom.

Frucona Košice produkuje potravinárske výrobky, medzi ktoré patrí napríklad konzervované ovocie, džúsy, zelenina či nápoje.

debata chyba