Nokia dosiahla zisk, ale po 20 rokoch nevyplatí žiadne dividendy

Fínsky výrobca mobilných telefónov Nokia sa rozhodol po viac než 20 rokoch nevyplatiť žiadnu dividendu.

24.01.2013 12:43
debata

Firme naďalej výrazne klesajú tržby, vo štvrtom štvrťroku o 20 percent na 8,04 miliardy eur. Nokia sa však v závere roka udržala v zisku, ktorý dosiahol 202 miliónov eur. Rok predtým mala stratu viac ako miliardu eur.

Výhľad, ktorému analytici venujú najväčšiu pozornosť, ale nevyznieva príliš dobre. Nokia totiž očakáva, že prevádzková marža v tohtoročnom prvom štvrťroku zrejme bude záporná, približne mínus dve percentá s výkyvom štyri percentuálne body na každú stranu. To znamená, že Nokia môže prístroje predávať aj so stratou.

Nokia nepriaznivý výhľad zdôvodnila zvýšenou konkurenciou. Predovšetkým na trhu inteligentných telefónov Nokia zápasí s tvrdou konkurenciou americkej spoločnosti Apple a juhokórejského podniku Samsung Electronics. Nokia vo štvrtom štvrťroku predala 15,9 milióna smartphonov, čo znamená medziročný pokles o 19 percent.

Firma vykázala štvrťročný zisk na akciu 0,05 eura, zatiaľ čo o rok predtým mala Nokia na jednu akciu stratu 0,29 eura. Výsledok tak prekonal priemerné odhady analytikov agentúry FactSet, ktorí čakali zisk na akciu 0,02 eura. V tržbách ale podnik nepatrne zaostal. Pokles sa síce očakával, v priemere ale iba na 8,08 miliardy eur.

Prevádzkový zisk predstavoval 439 miliónov eur, kým pred rokom bola firma v prevádzkovej strate 954 miliónov eur.

Akcie Nokie na správu zareagovali silným prepadom. Kým pred zverejnením hospodárskych výsledkov sa akcie pohybovali okolo 3,62 eura a vykazovali rast o 3,8 percenta, po zverejnení správy spadli na 3,31 eura a vykazovali pokles o 5,1 percenta.

debata chyba