Holandský premiér: Krajiny by mali mať možnosť odísť z eurozóny

Krajiny by mali mať možnosť opustiť eurozónu, vyhlásil vo štvrtok holandský premiér Mark Rutte na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v reakcii na otázky týkajúce sa Grécka.

24.01.2013 13:58
debata (1)

Reportéri sa holandského premiéra pýtali, či je v súčasnosti isté, že žiadna krajina neopustí menovú úniu po tom, ako lídri bloku odsúhlasili minulý rok ďalšie peniaze pre Grécko výmenou za úsporné opatrenia a štrukturálne reformy. "Verím, že naším cieľom by malo byť zachovanie celej eurozóny, neporušenej,“ povedal. "Zároveň, nemožno nikdy predvídať, či niektorá krajina nechce opustiť eurozónu. Myslím si, že by to malo byť možné,“ uviedol Rutte.

Grécky premiér Antonis Samaras začiatkom januára vyhlásil, že Grécko odvrátilo nebezpečenstvo ponižujúceho odchodu z eurozóny, musí však pokračovať v náročných reformách, aby sa vyhlo návratu tejto hrozby. Ministri financií eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) schválili v polovici decembra uvoľnenie finančnej pomoci Grécku v sume 49,1 mld. eur. Táto tranža by mala pokryť finančné potreby Atén do konca marca, avšak väčšina z nej putovala na účet krajiny okamžite.

1 debata chyba