Banky už rátajú len z 1,1-percentným rastom Slovenska

Slovenské hospodárstvo porastie v tomto roku veľmi mierne, ak vôbec. Vyplýva to z aktuálneho januárového kola prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi.

25.01.2013 12:19
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa ich priemerného odhadu hospodársky rast v tomto roku dosiahne 1,1 %. Odhady jednotlivých bánk sa pritom pohybujú v rozpätí od nulového rastu po rast na úrovni 1,7 %. Priemerný odhad tohtoročného rastu sa tak znížil oproti decembru o 0,1 percentu­álneho bodu.

Oproti roku 2012 by to znamenalo spomalenie hospodárskeho rastu Slovenska o vyše polovicu. Pre rok 2012 totiž bankoví analytici naďalej odhadujú hospodársky rast na úrovni 2,4 %. Harmonizovanú infláciu ku koncu tohto roka očakávajú bankári na úrovni 2,4 % rovnako ako aj infláciu meranú národnou metodikou.

Prognózy bankových domov, týkajúce sa hospodárskeho rastu, sú tak pre tento rok pesimistickejšie ako aktuálne odhady centrálnej banky a rezortu financií. Národná banka Slovenska síce v decembri svoj odhad hospodárskeho rastu na rok 2013 znížila, avšak nie tak razantne ako komerčné banky. Aktuálne očakáva, že ekonomika porastie o 1,6 %. Ministerstvo financií zatiaľ počíta s rastom na úrovni 2,1 %, svoju prognózu by však malo vo februári aktualizovať.

Tak NBS ako aj rezort financií sa pritom pri vlaňajšej septembrovej aktualizácii makroekonomických prognóz zhodli, že minuloročný rast ťažil ešte z nových projektov, ktoré boli rozbehnuté v automobilovom priemysle. Tento vplyv sa však má v tomto roku vytratiť a slovenské hospodárstvo ovplyvnené slabnúcim zahraničným dopytom a stále slabým domácim dopytom svoju dynamiku spomalí.

debata chyba