Šéf ECB tlačí na Berlín, aby kývol na pomoc Cypru

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi sa dostal do sporu o záchranu Cypre s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäubleom, ktorému sa do finančnej pomoci finančne neveľmi transparentného Cypru nechce.

28.01.2013 08:36
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Draghi tvrdí, že bankrot krajiny, ktorá má na ekonomike menovej únie podiel 0,2 percenta, môže ohroziť celú eurozónu. Napísal to nemecký týždenník Der Spiegel.

Minulý týždeň Draghi podľa Spiegelu na zasadnutí ministrov financií eurozóny odmietol Schäubleho názor, že Cyprus nie je „systémovo dôležitý“ a že jeho bankrot nebude znamenať pre eurozónu žiadnu hrozbu. Šéf ECB argumentoval tým, že dve najväčšie cyperské banky, o ktorých záchranu predovšetkým ide, majú rozsiahlu sieť pobočiek v Grécku a že obavy ich klientov o bezpečnosť vkladov by mohli rýchlo ukončiť krehké upokojenie v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Schäuble opakovane vyhlasoval, že nie je zatiaľ vôbec jasné, či „problém Cypru by mohol byť nebezpečenstvom pre eurozónu ako celok“. Na Draghiho stranu sa podľa zdrojov Spiegelu postavili európsky komisár pre hospodárstvo a menu Olli Rehn a šéf záchranného fondu eurozóny ESM Klaus Regling. Pred opätovným prepadom dôvery v eurozóne v dôsledku cyperskej krízy varoval aj nemecký člen užšieho vedenia ECB Jörg Asmussen.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala Cyprus, aby uskutočnil ekonomické reformy a najmä zaviedol zákony proti praniu špinavých peňazí. Cyprus funguje ako daňový raj pre bohatých Rusov, popiera však obvinenia z toho, že je centrom prania špinavých peňazí.

Cyprus vlani v júni požiadal Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o pomoc po tom, čo dve najväčšie miestne banky utrpeli kvôli svojmu napojeniu na Grécko obrovské straty a boli nútené požiadať o pomoc štát. Krajina sa tiež zápasí s prvou recesiou za takmer 40 rokov a viac ako rok nemá prístup na kapitálové trhy.

Cyprus je tretím najmenším členom eurozóny. Výška pomoci zatiaľ nebola stanovená, podľa zdrojov by ale mohla dosiahnuť 17,5 miliardy eur, čo sa takmer rovná ročnému hrubému domáceho produktu krajiny. Z toho banky by mali dostať asi desať miliárd eur.

debata chyba