Vráti ústavný zákon 9-percentné odvody?

Stabilizovanie dôchodkového systému dohodou o ústavnom zákone medzi koalíciou a opozíciou môže postupne priniesť späť 9-percentné odvody do druhého piliera. Tie totiž pri poslednej novele zákona z dielne ľavicového ministerstva práce klesli na súčasnú úroveň štyroch percent. Vládny Smer je ochotný rokovať aj o dobrovoľnom vstupe ľudí do druhého piliera.

28.01.2013 14:46
peniaze, výplata, mzda, dôchodok, vklad,... Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

„Predstavitelia ministerstva práce boli pri rokovaniach otvorení postupnému zvyšovaniu odvodov až na úroveň deviatich percent. Samotný rast by však prebiehal postupne v závislosti od toho, ako sa bude dariť slovenskej ekonomike,“ povedal Igor Matovič, predseda Obyčajných ľudí.

Dnes platí, že v prípade bezproblémového vývoja verejných financií sa začnú dvíhať odvody do druhého piliera až po roku 2017 s tým, že do roku 2024 by stúpli na konečných šesť percent. V prípade schválenia ústavného zákona by sa toto dvíhanie mohlo zastaviť až na pôvodných deviatich percentách.

Ďalším problematickým bodom z pohľadu sily druhého piliera je dobrovoľný vstup mladých ľudí. „Dobrovoľnosť vstupu je prejavom nekoncepčného prístupu k dôchodkovému zabezpečeniu, ktoré nemá jasne stanovený postoj ku kapitálovému sporeniu,“ upozornil Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Pri poslednom dobrovoľnom vstupe využívalo túto možnosť len desať percent mladých ľudí. Dokonca aj politici sa dokážu zhodnúť, že práve pre ľudí štartujúcich svoju pracovnú kariéru je výhodné vstúpiť do systému súkromného sporenia na dôchodok.

„Predložený návrh zásad ústavného zákona vo svojich základných parametroch nerieši otázku dobrovoľného vstupu. Jeho cieľom je stabilizácia celého systému a jeho správne nastavenie smerom k udržateľnosti. Ak opozičným poslancom skutočne ide o stabilizáciu dôchodkového systému ako celku, s podporou ústavného zákona po odbornej diskusii by nemali mať problém,“ povedal Michal Stuška, hovorca ministerstva práce. Napriek tomu má problém s podporou ústavného zákona opozičná strana Sloboda a Solidarita.

„Nikto po nás nemôže chcieť, aby sme v ústavnom zákone akceptovali súčasné zmeny v druhom pilieri, keď s nimi nesúhlasíme,“ potvrdil odmietavý postoj bývalý minister práce Jozef Mihál.

Naopak, najväčšiu podporu prípadnému ústavnému zákonu z opozície vyjadrujú Obyčajní ľudia. „Pri súčasnej situácii je celkom reálne, že Robert Fico nakoniec podobne ako v Maďarsku znárodní celý druhý pilier. Po prijatí ústavného zákona by to určite nemohol spraviť a tak zodpovední politici nemôžu vopred odmietnuť ponúkanú dohodu,“ upozornil Matovič.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba