Dividendy z elektrární dostane štát najskôr o 5 rokov, teraz pôjdu na Mochovce

Štát, ako 34-percentný akcionár, môže zatiaľ rátať s vyplácaním dividend zo Slovenských elektrární, a.s. (SE) až v roku 2018.

30.01.2013 14:15
Mochovce Foto:
Slovenské elektrárne najnovšie počítajú so spustením blokov Atómových elektrární Mochovce až v druhom polroku 2014, čo je o 1,5–roka neskôr ako pôvodne stanovený termín.
debata (5)

Pôvodne sa pritom akcionári slovenského dominantného výrobcu elektrickej energie dohodli na nevyplácaní dividend do konca roku 2015. Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Tomáš Malatinský, jedným z dôvodov posunutia vyplácania dividend je predražovanie dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO).

„Dostavba Mochoviec si vyžiada navyše 682 mil. eur,“ povedal Malatinský. Pôvodne sa malo do dostavby dvoch jadrových blokov investovať 2,8 mld. eur, neskôr sa hovorilo o sume približne 3 mld. eur. Minister podotkol, že štát spolu s 66-percentným akcionárom SE, talianskou spoločnosťou Enel, sa budú snažiť posunúť vyplácanie dividend na skorší termín. "Od Enelu máme prísľub, že budeme na tomto termíne pracovať,“ doplnil Malatinský.

Minister Malatinský informoval vládny kabinet o aktuálnom stave prác v Mochovciach. Podľa neho tretí mochovecký blok by mal byť dostavaný koncom roka 2014 a štvrtý o rok neskôr. “Ešte stále nevidíme dostatočné garancie, ako sa majú tieto bloky dostavať, a preto s Enelom ešte budeme ďalej rokovať, aby sa bloky postavili v spomínaných termínoch,“ doplnil Malatinský. Minister dúfa, že sa mochovecké bloky dostavajú. „Dúfam, že nehrozí, že sa Mochovce nedostavajú, ja by som len chcel garancie, aby sa dostavali už v tomto termíne, aby sa ten termín stále neposúval,“ konštatoval Malatinský. Vládny kabinet vyjadril k správe o aktuálnom stave dostavby jadrových blokov "vážne znepokojenie z výrazného meškania dostavby“.

Dostavbu tretieho a štvrtého bloku EMO mali zabrzdiť okrem iného aj plány Slovenských elektrární aplikovať v nových jadrových blokoch nové bezpečnostné štandardy, čo potvrdil aj Úrad jadrového dozoru SR. Prepracovanie harmonogramu dostavby Mochoviec bolo podľa šéfa Slovenských elektrární Paola Ruzziniho vyvolané viacerými faktormi. “Prvou príčinou bolo, že sme mohli použiť dokumentáciu pôvodného projektu iba v obmedzenom rozsahu. Druhou príčinou bolo, že v tomto regióne sa za posledné desaťročie nepostavila žiadna jadrová elektráreň, takže sme museli oživiť celú priemyselnú infraštruktúru. V neposlednom rade to bola aj skutočnosť, že sme sa rozhodli postaviť tretí a štvrtý blok ako jednu z najbezpečnejších elektrární svojho druhu na svete – zosilniť seizmickú odolnosť, zaviesť systémy na riadenie ťažkých havárií a prijať všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré sa odporúčali pri vyhodnotení záťažových skúšok. V tomto smere nerobíme žiadne kompromisy. Všetko to prispelo k nárastu nákladov a zmene pôvodných termínov," povedal prednedávnom Ruzzini.

Podľa správy, ktorú vládny kabinet v stredu schválil, okrem objektívnych dôvodov meškania dostavby, boli identifikované aj dve kľúčové príčiny subjektívneho charakteru. “Ide o oneskorené vypracovanie projektovej dokumentácie, veľmi zdĺhavé odsúhlasovanie generálnym dodávateľom a oneskorenie jej predkladania do schvaľovacieho procesu. Druhou príčinou je výkon funkcie generálneho dodávateľa stavby vlastnými silami investora, ktorý nemá skúsenosti v oblasti veľkých investičných celkov v jadrovej energetike spojený s nevhodnou koordináciou činnosti kľúčových dodávateľov," uvádza sa v schválenej správe.

Nové bloky budú mať výkon 880 megawattov. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009.

Na výstavbu tretieho a štvrtého bloku mochovských blokov sa k 1. januáru 2008 vynaložilo 347 mil. eur. Suma odráža hodnotu iba tých zariadení a stavieb, ktoré je možné použiť pri dostavbe 3. a 4. bloku. Rozostavanosť stavebnej časti tretieho a štvrtého bloku je približne 70 % a technologickej časti 30 %.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

5 debata chyba