Súkromné vlaky prepravili juhom Slovenska 1,25 milióna ľudí

Súkromný železničný dopravca RegioJet prepravil vlani na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno 1,25 milióna cestujúcich.

04.02.2013 19:01
RegioJet, vlak, železnice Foto: ,
Žlté vlaky RegioJet odľahčujú preťažené cesty na juhu Slovenska.
debata (28)

Žlté vlaky spoločnosti RegioJet začali na trati premávať 4. marca 2012 a za desať mesiacov do konca vlaňajška na nej previezli o 490 tis., resp. o takmer 65 % viac ľudí ako Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. za celý rok 2011. Štátna spoločnosť na uvedenej trase vtedy prepravila okolo 760 tis. cestujúcich. „RegioJet kompletne nahradil štátneho dopravcu Železničnú spoločnosť Slovensko a denne ponúka až 50 spojov, v ktorých prináša novú úroveň služieb v regionálnej železničnej doprave,“ informoval v pondelok manažér spoločnosti RegioJet Marek Bičan.

Vlaky RegioJet medzi Bratislavou a Komárnom za necelý uplynulý rok podľa dopravcu najazdili dovedna 45,4 mil. kilometrov a vlaky štátneho prepravcu rok predtým okolo 22 mil. kilometrov. „Odštartovanie prevádzky regionálnych vlakov RegioJet bolo veľkým míľnikom a prelomom na železnici v celom stredo a východoeurópskom regióne. Na koľaje prišiel nový súkromný dopravca, ktorý v ponukovom konaní priniesol moderné vozidlá, lepšiu cenu pre objednávateľa, nový koncept cestovného poriadku a služby, ktoré dosiaľ neboli v regionálnej železničnej doprave poskytované,“ dodal Bičan. Príprava na príchod nového dopravcu trvala od podpisu zmluvy iba pätnásť mesiacov. Rovnaké vlaky s lepšími službami a za výhodnejších podmienok pre objednávateľov by podľa spoločnosti mohli jazdiť aj na ďalších slovenských tratiach.

RegioJet prevádzkuje aj IC vlaky na trati z Prahy cez Pardubice, Olomouc a Ostravu do Žiliny a vlani na nej prepravil spolu 1,13 mil. cestujúcich. Priemerná obsadenosť spojov bola 84,6 % a od začiatku ich prevádzky je rovnako vysoká. Na tejto trase premáva denne osemnásť spojov a priemerný počet cestujúcich je vyše 4,3 tisíca. Cestujúci z Martina a Vrútok majú k vlakom RegioJet do Žiliny a opačne autobusové spojenie zabezpečované zmluvnou spoločnosťou MT-Lines.

Spoločnosť RegioJet a.s. so sídlom v Bratislave bola založená 19. novembra 2010 a v Obchodnom registri SR je zapísaná od 26. novembra 2010. Má základné imanie 25 tis. eur a založila ju česká materská spoločnosť Student Agency, s.r.o. Brno.

28 debata chyba