Obchodníci vlani v decembri zarobili menej ako rok predtým

Tržby v maloobchode pokračovali v závere vlaňajška v medziročnom prepade. V decembri podľa údajov Štatistického úradu SR medziročne poklesli o 4 % na 1,732 mld. eur.

05.02.2013 12:27
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata (1)

V novembri pritom maloobchodné tržby poklesli o 2,2 % a v októbri o 1,8 %. V závere roka 2012 tak pokračoval negatívny trend z predchádzajúcich mesiacov, keď posledný medziročný nárast maloobchodné tržby vykázali ešte v máji. Celkovo za minulý rok maloobchodné tržby poklesli v porovnaní s rokom 2011 o 1 % a prevýšili 17,9 mld. eur.

Decembrový vývoj podľa štatistického úradu ovplyvnili najmä nižšie tržby v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 6 % a nižšie tržby v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 5 %. Rovnako pokles vykázali aj tržby v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 3,4 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 3,3 %. „Tržby vzrástli len v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 6,6 %,“ informujú štatistici.

Maloobchodné tržby v decembri klesali podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka tak v potravinovom, ako aj v nepotravinovom segmente. Z hľadiska tržieb tak minuloročné Vianoce podľa Koršňáka veľkú radosť obchodníkom neurobili a potvrdili len dlhotrvajúci nízky sklon slovenských domácností k spotrebe. „Rastúcu neistotu na trhu práce nedokázali prekonať ani vianočné sviatky a tržby slovenského maloobchodu tak opäť posunuli pokrízové minimum o niečo hlbšie. Za maximálnymi predkrízovými úrovňami zaostávajú tržby v nepotravinovom segmente už o takmer 27 %,“ uvádza Koršňák. Dodáva pritom, že tržby v stabilnejšom potravinovom segmente naopak v porovnaní s predkrízovým maximom mierne vzrástli, a to o takmer 2 %. Vzhľadom na stále nízku spotrebiteľskú dôveru pritom analytik UniCredit Bank nepredpokladá zásadnejšie oživenie maloobchodných tržieb ani v úvode tohto roka.

Tržby vo veľkoobchode vzrástli v poslednom minuloročnom mesiaci medziročne o 1,4 % a dosiahli 2,014 mld. eur. Zvýšili sa najmä vo veľkoobchode s poľnohospodár­skymi surovinami a živými zvieratami o 15,2 % a v sprostredkovaní veľkoobchodu o 5 %. Vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom vzrástli tržby o 3 % a naopak najvýraznejšie klesli tržby vo veľkoobchode so strojmi a zariadeniami o 10 %. Celkovo za rok 2012 vzrástli tržby vo veľkoobchode v porovnaní s rokom 2011 o 3,5 % na 23,927 mld. eur.

V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov tržby v závere roka tretí mesiac po sebe medziročne klesali. Oproti decembru 2011 sa znížili o 7 % na 346,5 mil. eur, pričom najvýraznejšie poklesli tržby za predaj motorových vozidiel o 6,8 %. Tržby v ubytovaní sa podľa údajov Štatistického úradu SR znížili v decembri o 1,2 % na 26,7 mil. eur a tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev klesli o 1,6 % na 70,9 mil. eur. Za celý minulý rok vzrástli tržby v ubytovaní o 0,1 % na 314,1 mil. eur, pričom tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa znížili o 0,9 % na 820,1 mil. eur.

Tržby v maloobchode majú za sebou už tri roky poklesu. Sektor totiž pocítil dopad hospodárskej krízy a tiež nákupnej turistiky, čo spôsobilo ešte v roku 2009 medziročný prepad tržieb v tomto odvetví až o vyše 10 %. Medziročné poklesy však vykázali maloobchodné tržby aj nasledujúce dva roky, v roku 2011 o 2,8 %. Pokračujúci slabý spotrebiteľský dopyt však výraznejšie šance obchodu na obnovenie silnejšieho rastu tržieb zatiaľ stále nedáva.

1 debata chyba