Poslanci zvýšili pokuty za zlé potraviny a podporili slovenské výrobky

Výrobcovia, predajcovia a prepravcovia potravín si budú musieť od 1. apríla dávať väčší pozor na kvalitu a bezpečnosť potravín.

05.02.2013 12:41
chlieb - pečivo - rožok - košík - sacharidy -... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v utorok schválili návrh novely zákona o potravinách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV), ktorá dáva viac právomocí kontrolórom a policajtom a zároveň sprísňuje sankcie za nedostatky. Pokuty pre nepoctivých obchodníkov a dopravcov sa po novom môžu vyšplhať až k sume piatich miliónov eur v prípade, že na trh opakovane umiestnia nekvalitný a zdraviu škodlivý tovar.

Plénum podporilo aj pozmeňovací návrh poslanca Igora Matoviča (OĽaNO), ktorým chce motivovať ľudí k nákupu slovenských výrobkov. „Cieľom tohto pozmeňujúceho návrhu je dosiahnuť taký stav, kedy by pri vstupe do obchodu približne desať najväčších predajcov potravín na Slovensku s obratom vyše desať mil. eur bol plagát, kde bude zoznam týchto predajcov s percentuálnym podielom slovenských potravín,“ uviedol pred časom Matovič. Zákazníci najväčších reťazcov by tieto plagáty mohli podľa OĽaNO v predajniach nájsť v priebehu leta.

Zákon o potravinách tvrdo kritizovali opoziční poslanci. Podpredseda strany SaS Ľubomír Galko zastáva názor, že novela neprimerane zvyšuje právomoci úradníkov a bude mať za následok likvidáciu malých živnostníkov. Za stiahnutie zákona z parlamentu sa vyslovil podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon, ktorému sa nepáčilo, že novela prestáva pri udeľovaní pokút rozlišovať medzi malými, strednými a veľkými prevádzkami.

Parlament vyšiel v ústrety aj slovenským farmárom, keď odobril zákon o podpore poľnohospodárskej prvovýroby v roku 2013. Zákon umožní poskytovanie dotácií podnikom v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby na refundáciu časti spotrebnej dane z minerálnych olejov prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Cieľom novej legislatívy je pomôcť slovenskej poľnohospodárskej prvovýrobe vyrovnať sa s následkami minuloročného nepriaznivého počasia, ktoré podľa MPRV spôsobilo až 30-percentné výpadky produkcie obilnín a krmovín, následkom čoho sa pestovatelia museli vyrovnať s nedostatkom hotovosti na založenie novej úrody.

Po schválení zákona tak farmári budú môcť od PPA dostať dotáciu v hodnote 0,153 eura na liter minerálneho oleja, a to najviac do množstva 25,45 litra na hektár poľnohospodárskej pôdy alebo 54,3 litra na veľkú dobytčiu jednotku (VDJ). Na tento účel vláda v auguste minulého roka vyčlenila celkovo 10 mil. eur. Po podpísaní prezidentom zákon nadobudne účinnosť 1. marca 2013.

NR SR schválila aj návrh novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Ten má za cieľ zrušiť značný rozsah výnimiek oslobodzujúcich od platenia odvodov. Tie podľa údajov rezortu pôdohospodárstva doteraz tvorili 70 % všetkých záberov poľnohospodárskej pôdy. Zákon nadobudne účinnosť 1. apríla tohto roku.

6 debata chyba