Fico podporí dohodu o európskom rozpočte

Premiér SR Robert Fico podporí na nadchádzajúcom summite európskych lídrov v Bruseli dohodu o európskom rozpočte pre roky 2014 až 2020.

05.02.2013 14:23
(typo - nepouzivat v orise) Peniaze, mince, euro
Ilustračné foto
debata (3)

Posledný návrh hovorí o výdavkoch na úrovni 971,9 mld. eur, čo je oproti predchádzajúcemu obdobiu o zhruba 20 mld. eur menej. Hoci krajiny ako Slovensko, ktoré sú čistými prijímateľmi financií z rozpočtu, presadzujú skôr zachovanie alebo zvyšovanie rozpočtu, čistí prispievatelia, naopak, tlačia na ďalšie znižovanie výdavkov o približne 10 až 20 mld. eur. „Naša politika je tá istá, nedotýkať sa prostriedkov na kohéziu a Spoločnú poľnohospodársku politiku,“ skonštatoval Fico na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti.

Premiér by si naopak vedel predstaviť vyššie tlaky na znižovanie nákladov na administratívu. A to aj pre medializované informácie, podľa ktorých má okolo 4 tis. vysokých funkcionárov Európskej únie vyšší mesačný plat než nemecká kancelárka Angela Merkelová, teda viac ako 16 tis. eur. „Tu by som ale poprosil pomer medzi kvalitou a platom, pretože ak chceme od štruktúr Európskej komisie, aby podávali profesionálne výkony, tak musí byť nejaká kvalita. Dnes zaplatiť kvalitného medzinárodného právnika v takejto službe vyžaduje dobrý plat. V opačnom prípade bude v súkromnej sfére zarábať ešte viac,“ skonštatoval Fico.

Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec však tvrdí, že premiér Fico je v Bruseli skôr servilný, než by vedel presadiť svoje požiadavky. „Verím, že stále máme šancu dostať väčší balík peňazí ako v predchádzajúcom období,“ skonštatoval. Slovensko má však problém vyčerpať aj tie peniaze, ktoré dostalo v poslednom období. Doteraz z nich minulo zhruba tretinu. „Čiastočne je tu problém so spolufinancovaním, ale ja sa obávam, že podstata nižšieho čerpania eurofondov najmä za vlád Roberta Fica bola v tom, že z týchto prostriedkov sa nedalo kradnúť. Zo strany únie sú tam totiž prísne opatrenia proti korupcii,“ skonštatoval Štefanec.

3 debata chyba