Hollande: Eurozóna by si mala stanoviť cieľový kurz eura

Štáty eurozóny tolerujú až príliš výrazné výkyvy kurzu eura, čo európskej ekonomike škodí. Mali by preto uvažovať o zavedení spoločnej politiky výmenných kurzov, aby svoje hospodárstvo pred týmito problémami chránili. V Európskom parlamente to v utorok povedal francúzsky prezident François Hollande.

05.02.2013 15:20
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Eurozóna by sa podľa Hollandea mala dohodnúť, aký kurz by bol v strednodobom výhľade najvhodnejší.

„Eurozóna sa prostredníctvom hláv štátov a vlád musí dohodnúť, aký výmenný kurz bude mať v strednodobom výhľade,“ povedal Hollande novinárom po prejave v parlamente. Prezident svoj komentár k vývoju kurzov mien predniesol v čase, keď v jeho socialistickej vláde narastajú obavy z negatívnych dopadov príliš silného kurzu eura na ekonomiku.

Euro sa teraz na devízových trhoch predáva za zhruba 1,35 USD a zvlášť v posledných týždňoch vykazovalo vytrvalý vzostup. Hollande a jeho tím sa obávajú dopadov na exportérov a následne na celú ekonomiku.

Hollande povedal, že správny výmenný kurz vo vzťahu k hlavným obchodným partnerom je dôležitý, ak má Francúzsko a ďalšie členské krajiny eurozóny uspieť so snahou posilniť svoju konkurencieschop­nosť. Kurz by ale mal byť podľa prezidenta nastavený realisticky, nie umelo.

„Európa dovoľuje, aby bolo euro zraniteľné iracionálnym pohybom jedným či druhým smerom,“ povedal Hollande v prvom prejave, ktorý pred parlamentom v Štrasburgu predniesol v úlohe francúzskeho prezidenta. „Menová únia musí mať politiku výmenných kurzov, inak bude odkázaná na taký kurz, ktorý nezodpovedá skutočnému stavu ekonomiky,“ dodal Hollande.

Francúzsky prezident tiež poznamenal, že Európska centrálna banka (ECB) by mala ostať nezávislá. Namiesto toho vyzval na reformu medzinárodného menového systému, ktorý by lepšie chránil ekonomické záujmy Európy. Holand ale nepovedal, aké reformy má na mysli.

So súčasným kurzom eura nie je spokojný ani francúzsky minister reindustrializácie Arnaud Montebourg. Ten povedal, že euro by malo oslabiť. Francúzsko sa teraz snaží posilniť konkurencieschop­nosť priemyslu a znížiť vysoký obchodný deficit. Hollande dodal, že silné krajiny EÚ, ako je Nemecko alebo štáty na severe Európy, by mali pomôcť stimulovať dopyt v únii.

1 debata chyba