Eurozóna sa pomaly zotavuje, naznačuje index aktivity v službách

Eurozóna sa ďalej postupne zotavuje z následkov dlhotrvajúcej finančnej krízy. Ukazuje to index aktivity v službách, ktorý zostavuje organizácia Markit.

05.02.2013 15:40
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Hodnota indexu za január po spresnení údajov vzrástla na 48,6 z decembrových 47,2 bodu. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň za desať mesiacov. Podľa predbežných údajov bol index na úrovni 48,2 bodu.

Sektor služieb je v západnej Európe dominantnou časťou ekonomiky, a podobným prieskumom preto finančné trhy vždy venujú značnú pozornosť. Euro v reakcii na nové dáta zmazalo straty voči doláru a vrátilo sa na zhruba 1,3513 USD. V zisku sa po mohutnom pondelkovom prepade udržali aj akcie.

Jednotná európska mena spevnila aj v utorok popoludní, voči doláru stúpla o 0,2 percenta na 1,3556 USD. V pondelok euro oslabovalo, v závere minulého týždňa sa pritom vyšplhalo až na 1,3711 USD, teda na najvyššiu úroveň od polovice novembra 2011.

Index ale naďalej zostáva pod kľúčovou hranicou 50 bodov, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom aktivity. Ak by sa index dostal nad 50 bodov, znamenalo by to rast aktivity, pod 50 bodmi signalizuje pokračujúci útlm. Ten je ale slabší, než sa čakalo.

Hoci je index pod 50 bodmi, analytici najnovší vývoj hodnotia priaznivo. Podobný prieskum sa totiž zostavuje aj za priemysel, a ten ukázal, že aj v tomto sektore sa situácia zlepšuje. Hodnota indexu vzrástla na 47,9 z decembrových 46,1 bodu.

Dôležité teraz bude výkonnosť eurozóny vo štvrtom štvrťroku, teda ako sa v poslednom vlaňajšom štvrťroku zmenil jej hrubý domáci produkt. Dáta budú zverejnené počas budúceho týždňa a podľa analytikov potvrdia ekonomickú recesiu. Ekonómovia preto budú hľadať známky oživenia, ktoré by naznačili, či sa dá so zlepšením počítať aspoň v polovici roka.

debata chyba