Vážny teraz pracuje najmä na nových eurofondoch

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý bude dohliadať aj na riadenie eurofondov, tvrdí, že takmer všetok čas na tomto poste mu zatiaľ zaberá príprava Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020. Veľkým investíciám sa podľa neho venuje len málo alebo skoro vôbec.

07.02.2013 10:12
Minister Ľubomír Vážny Foto:
Ľubomír Vážny
debata (5)

„Musím sa venovať eurofondom, čo je zdĺhavá robota,“ odpovedal na otázku agentúry SITA Vážny. „Harmonogram bol veľmi zložitý, ale vyzerá to tak, že 30. apríla by sme mali mať prvý návrh Partnerskej dohody, vrátane operačných programov a do polroka 2013 by sme to chceli predložiť do Bruselu,“ dodal.

Po schválení zmeny kompetenčného zákona v parlamente bude využívanie peňazí Európskej únie pravdepodobne od 1. apríla koordinovať Úrad vlády SR namiesto ministerstva dopravy. Vážny, ktorý je vo funkcii vicepremiéra pre investície od 26. novembra 2012, bude aj gestorom Centrálneho koordinačného orgánu (CKO) pre riadenie fondov EÚ, kde je v súčasnosti 74 funkčných miest. Opozícia kritizovala vznik vládneho postu pre Vážneho, post je podľa nej zbytočný a jeden z najmenej viditeľných. „Opozícia, keď takéto niečo chce posudzovať, mala by aspoň poznať problematiku. Vnímam to ako politické výkriky do tmy, ktoré ma vôbec nevyrušujú. Moju prácu môžu hodnotiť tí, ktorí ju poznajú,“ reagoval Vážny na kritiku.. Vážny má v súčasnosti sedem pracovníkov a cieľový stav je pätnásť.

Centrálny koordinačný orgán treba podľa Vážneho oddeliť od riadiacich orgánov na ministerstvách, ktoré zabezpečujú operačné programy. „Je tam určitý konflikt záujmov, že nadriadený zároveň robí aj implementáciu, čo sa teraz deje a má sa udiať. Či to bude lepšie fungovať, ukáže čas, ale vynasnažím sa, aby mechanizmy boli iné,“ povedal Vážny. Každý nový projekt pri čerpaní peňazí EÚ by mal podľa neho prispievať k rastu ekonomiky a zamestnanosti. Za dôležité považuje aj zvýšenie atraktivity a zjednodušenie využívania budúcich eurofondov a zníženie zbytočnej byrokratickej záťaže pri administratíve a duplicite kontrol.

Úrad vlády pripravuje verejné obstarávanie poradenských služieb na tvorbu, riadenie a kontrolu projektov a programov financovaných zo zdrojov EÚ, Nórskeho a Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Predpokladaná cena za poskytovanie týchto služieb je 22,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty a financované majú byť aj z peňazí EÚ v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti.

Vážny si myslí, že obstarávanie poradenských služieb je potrebné. „Z pohľadu prípravy Partnerskej dohody je pre mňa bezpredmetné, pretože keď tender skončí niekedy na jeseň, máme ambíciu mať Partnerskú dohodu už hotovú a chceme ju do pol roka zaslať aj do Bruselu na prvé pripomienkovanie,“ povedal vicepremiér. Tento rok podľa neho služby na základe uvedeného tendra ani nebude môcť využiť. „Na druhej strane nespochybňujem, že Centrálny koordinačný orgán bude potrebovať časť týchto služieb. Niektoré procesy sú podmienené aj nezávislým a nestranným hodnotením, ktoré sa dá zabezpečiť len externými službami,“ tvrdí Vážny. Úrad vlády podľa neho ani nemá vlastné kapacity na zabezpečenie externého a nestranného hodnotenia, čo je podmienka Európskej komisie pri niektorých posúdeniach.

Na otázku, prečo si za poradcu vybral bývalého šéfa Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Mateja Augustína, Vážny povedal, že ho pozná a venoval sa problematike nákladnej železničnej dopravy. „Na starosti má okrem iného najmä posúvanie problematiky širokorozchodnej trate,“ uviedol Vážny. Cargo v rokoch 2009 a 2010, keď spoločnosť viedol Augustín, vykázalo stratu vyše 120 mil. eur. Po tom, čo ho bývalý minister dopravy Ján Figeľ v roku 2010 odvolal, dostal na odstupnom okolo 158 tis. eur.

Vážny povedal, že v súčasnosti hodnotia súťažné podklady pre vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti, ktorá bude podrobnejšie posudzovať možnosti realizácie projektu širokorozchodnej železnice cez Slovensko od Košíc do Bratislavy a Viedne. Vypracovanie štúdie od uzavretia zmluvy s budúcim zhotoviteľom by malo trvať predbežne dva až dva a pol roka. Vicepremiér povedal, že asi bude potrebné stretnutie zástupcov zainteresovaných krajín, teda Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Rakúska, na najvyššej úrovni, aby sa veci pohli a štúdia sa mohla začať realizovať.

„Stále hovorím, že túto tému treba odpolitizovať a dať ju do technicko-ekonomickej kategórie. Potom štúdiu predložíme aj bankám, či je tento projekt podľa nich financovateľný a či sa vedia na ňom aj finančne angažovať, ak teda bude financovateľný,“ povedal Vážny. Ako už po svojom vymenovaní do funkcie povedal, štúdiu by chcel dať posúdiť napríklad Európskej banke pre obnovu rozvoj aj Európskej investičnej banke.

5 debata chyba