Slováci a Poliaci sú so summitom o rozpočte spokojní, polepšili si

Poľskí a slovenskí politici neskrývajú radosť z výsledkov bruselského summitu, z ktorého v piatok vzišla dohoda o rozpočte Európskej únie na roky 2014 až 2020. Hoci únijní premiéri a prezidenti rozpočet na politiku súdržnosti pre rozvoj chudobnejších krajov zoškrtali, Slovensko s Poľskom bolo v skupine krajín, ktoré nakoniec získali viac peňazí než majú teraz.

10.02.2013 08:51
peniaze, euro, bankovky, na šnúre Foto:
Ilustračné foto
debata (51)

Lídri 27 európskych štátov sa dohodli, že na politiku súdržnosti vyčlenia v rokoch 2014 až 2020 viac ako 324,7 miliardy eur. To je síce o štyri miliardy eur viac, ako predpokladal skrachovaný novembrový návrh, ale o 30 miliárd eur menej, než pripadá na súčasné obdobie. Rozmenené na percentá, je to pokles o 8,5 percenta, uviedol portál europolitics.info.

„Slovensko do rozpočtu EÚ v rokoch 2014 až 2020 odvedie približne sedem miliárd eur, ale za rovnaké obdobie naše príjmy presiahnu 20 miliárd eur v bežných cenách. Pozitívna bilancia pre Slovensko je 13 miliárd eur,“ pochvaľoval si po summite slovenských premiér Robert Fico.

Pre slovenských diplomatov bolo jednou z priorít udržať financie pre politiku súdržnosti. Tu si Bratislava oproti súčasnému obdobiu, keď na kohéziu bolo vyčlenených necelých 11,9 miliardy eur, so sumou 13,1 miliardy eur polepšila.

Pri kohézii si o zhruba 250 miliónov eur prilepší aj Bulharsko, ktoré by v tomto programe malo získať približne sedem miliárd eur. Lepšie je na tom aj Poľsko. Varšava z únie získa celkovo 105,8 miliardy eur, čo je o 4,5 miliardy eur viac ako v súčasnom období končiaceho sedemročného rozpočtového rámca. Fondy na politiku súdržnosti v Poľsku budú disponovať sumou vo výške 72,8 miliardy eur, teraz je to 69 miliárd eur. Na poľnohospodársku politiku získalo Poľsko 28,5 miliardy eur, čo je oproti obdobiu do roku 2013 nárast o viac ako 1,5 miliardu eur.

„Je to jeden z najšťastnejších dní môjho života,“ vyhlásil v piatok poľský premiér Donald Tusk po skončenom summite, radosť neskrývali ani ďalší poľskí politici. Médiá aj analytici označili poľskú diplomaciu za veľmi úspešnú v porovnaní s tým, že prijatá dohoda o rozpočte je zoškrtaná oproti pôvodným návrhom o desiatky miliárd.

Naopak, Česko získa na pomoc chudobnejším regiónom citeľne menej peňazí. Teraz má 26,7 miliardy eur, v novom období by to malo byť viac ako 20,5 miliardy eur. Pokles sa čakal, okrem úspor v chystanom únijnom rozpočte aj kvôli bohatnutiu Českej republiky. Premiér Petr Nečas bol nakoniec spokojný, dodal ale, že k lepšiemu výsledku pomohla hrozba vetom. Nečas tiež zdôraznil, že získaná suma bude v prepočte na obyvateľa štvrtá najvyššia v Európskej únii.

Ďalšie peniaze z únijného rozpočtu Česko okrem kohéznej politiky získa aj zo spoločnej poľnohospodárskej politiky. Na priame platby českým poľnohospodárom by malo ísť 5,4 miliardy eur a na podporu vidieka ďalších 1,9 miliardy eur.

Lídri krajín EÚ sa v piatok dohodli, že v novom sedemročnom období budú celkové záväzné výdavky 960 miliárd eur, čo je o niekoľko desiatok miliárd eur menej, než predpokladal pôvodný návrh Európskej komisie. Výsledok summitu musia teraz potvrdiť Európsky parlament.

51 debata chyba