Asmussen: Problémom Francúzska nie je silné euro

Ekonomické problémy Francúzska nie sú dôsledkom výmenného kurzu eura k ostatným svetovým menám, ale ležia vo vnútri krajiny. Vyhlásil to v nedeľu člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen a odmietol tak požiadavku Paríža na stanovenie strednodobého cieľa pre spoločnú menu.

11.02.2013 08:30
euro, peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Som rád, že francúzska vláda si za svoju ústrednú tému zobrala zvyšovanie konkurencieschop­nosti. Jadro problému však leží vo vnútri krajiny a nie vo výmennom kurze,“ povedal Asmussen pre nemecký denník Handelsblatt. Požiadavka prezidenta Francoisa Hollandea na stanovenie strednodobého cieľa pre euro sa však stretla s nepochopením Berlína, ktorý odmieta zásahy na medzinárodných trhoch. Aj mnohé ďalšie krajiny viac ako silné euro trápi stav francúzskej ekonomiky, ktorá je druhou najväčšou v eurozóne. Je „extrémne dôležité“, aby Paríž dosiahol svoj tohtoročný cieľ deficitu verejných výdavkov, dodal Asmussen.

Nastavenie cieľa pre výmenný kurz by podľa štúdie Deutsche Bank z januára tohto roka bolo výhodnejšie pre Francúzsko ako pre Nemecko. Francúzski vývozcovia sa totiž dostávajú do cenovej nevýhody už keď euro stúpne nad 1,22 – 1,24 USD/EUR. Túto úroveň pritom spoločná mena už dávno prekročila. Nemecká ekonomika začína byť ohrozená až pri kurze nad 1,54 USD/EUR.

ECB však bude sledovať ekonomický dopad silnejúceho eura, vyhlásil vo štvrtok prezident ECB Mario Draghi a podporil tým špekulácie, že stúpajúca mena otvorí dvere pre ďalšie zníženie sadzieb. Francúzsko chce obavy zo silnejúceho eura vyjadriť aj na pondelňajšom stretnutí ministrov financií eurozóny a na summite G20 v polovici februára.

1 debata chyba