Maďarsko sa po dvoch rokoch vrátilo na trhy, získalo 3,25 miliardy USD

Maďarsko sa po dvoch rokoch vrátilo na medzinárodné kapitálové trhy a predajom dlhopisov so splatnosťou päť a desať rokov si tam zabezpečilo spolu 3,25 miliardy dolárov.

12.02.2013 22:06
Forint, mena, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Krajina je schopná financovať sa aj bez pomoci Medzinárodného menového fondu (MMF), uviedla agentúra Reuters. Vláda by mala bez finančných problémov prečkať i voľby, ktoré budú na budúci rok.

Maďari podľa služby IFR, ktorá je súčasťou informačnej spoločnosti Thomson Reuters, predali päťročné dlhopisy v objeme 1,25 miliardy dolárov. Ďalšie dve miliardy dolárov získali za predaj dlhopisov so splatnosťou desať rokov. Podrobnosti o predaji dlhopisov, vrátane alokácie a cien, vo večerných hodinách stále neboli známe.

Maďarsko je najzadlženejšia krajina strednej Európy. O poskytnutí záložného úveru sa Budapešť síce snažila rokovať s MMF aj Európskou úniou, rokovania však vlani skončili kolapsom. Maďari neboli ochotní pristúpiť na niektoré požiadavky, napríklad na to, aby zrušili bankovú daň.

Krajina si chce tento rok na medzinárodných kapitálových trhoch požičať štyri až päť miliárd eur, aby mohla refinancovať splatné záväzky. Vzhľadom na to, koľko peňazí si Maďarsko v utorok zabezpečilo, je splnenie tohto cieľa podľa analytikov veľmi reálne.

„S dnešnou emisiou bude vláda pravdepodobne schopná zabezpečiť si financovanie až do volieb aj bez pomoci MMF,“ poznamenal analytik finančného ústavu MKB Bank Zsolt Kondrat. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého nekonvenčná hospodárska politika je terčom kritiky zo strany medzinárodných veriteľov a investorov, sa začiatkom budúceho roka bude musieť postaviť pred voličov.

„(Tento dolárový bond) Orbánovi politicky rozhodne prospeje, pretože jeho cieľom je vyhnúť sa situácii, keď by sa musel pred voľbami za každú cenu dohodnúť s MMF,“ myslí si analytik Peter Kreko z koncepčného centra Political Capital. „On chce v nekonvenčnej hospodárskej politike pokračovať, je tu ale aj symbolický prvok: bojuje za národnú suverenitu a nemôže si dovoliť sa vzdať menovému fondu,“ dodal.

Maďarsko musí v tomto roku umoriť splatné záväzky v objeme 5,12 bilióna forintov (približne 17,6 miliardy eur). Úspešný predaj dolárových dlhopisov by mal zabezpečiť, že Budapešť všetky záväzky vyrovná, ak pôjde hladko aj predaj bondov v domácich aukciách.

9 debata chyba