Mikloš tají, prečo zmenil postoj k Mochovciam

Štátnej kase by sa v čase úspor a rastu daní zišli stámilióny eur, ktoré vláda v minulosti nechala v sprivatizovaných Slovenských elektrárňach. Okolnosti tohto kroku, ktorý aktuálne rieši vláda, sú aj po niekoľkých rokoch nejasné. Ivan Mikloš (SDKÚ) totiž nechce spätne vysvetliť, prečo v roku 2005 zmenil postoj k použitiu verejných zdrojov na dostavbu atómových elektrární Mochovce.

13.02.2013 12:00
Mochovce Foto:
Ilustračné foto
debata (110)

Keď bol roku 2005 Mikloš nakrátko ministrom hospodárstva, štát aj s jeho podporou nechal po dohode s privatizérom, talianskym Enelom, v Slovenských elektrárňach budúce dividendy na dostavbu Mochoviec. Teraz sa potvrdilo, že išlo o stámilióny eur. Pár mesiacov predtým, v januári 2005, pritom Mikloš ako minister financií verejné zdroje pre Mochovce, naopak, neuvoľnil a trval na tom, že Mochovce s nimi počítať nemôžu.

Za Mikloša štát nechal elektrárňam dividendy do roku 2010 bez záruk, ako sa s verejnými financiami naloží. Garancie a termíny dostavby elektrárne žiada vláda až teraz, keď sa ukázalo, že dividend sa má pre meškanie dostavby vzdať až do roku 2017. „Pri dostavbe Mochoviec som vždy trval na tom, že na túto dostavbu nemajú ísť žiadne priame verejné zdroje. To platilo a platí, takže k žiadnej otočke nedošlo,“ tvrdí napriek všetkému Mikloš.

PIANO

Prečítajte si komentár Martina Kováčika Miklošov obrat. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Hovorí tiež, že kým bol necelé dva mesiace ministrom hospodárstva, „neprijali sa žiadne zásadné rozhodnutia ohľadom privatizácie Slovenských elektrární“. V skutočnosti však presne v polovici októbra 2005 počas Miklošovho ministrovania Fond národného majetku schválil kľúčový investičný plán Enelu a štát sa tým vzdal budúcich dividend. Mikloš tento krok vopred obhajoval. Exminister napriek tomu stále odmieta, že by tým zmenil postoj a na kuloárne reči o údajnej možnej prítomnosti korupcie odkázal: „Je to nezmysel.“

Mikloš ako minister hospodárstva súhlasil s tým, aby sa Mochovce stavali na úkor dividend štátu z elektrární. Návrh vznikol pred necelými ôsmimi rokmi najprv počas ministrovania Pavla Ruska a neskôr ho schválili za Mikloša. Vtedy sa vychádzalo z toho, že štát takto nechá v elektrárňach za roky 2006 až 2010 spolu asi 33 miliónov eur. V skutočnosti sa štát vzdal 10-násobne väčšej sumy – 330 miliónov eur. Denník Pravda upozorňoval, že suma sa môže výrazne zvýšiť už v roku 2005 a poukazoval na rastúce ceny elektriny v Európe. Mikloš však pre Pravdu v septembri 2005 k tomu povedal: „Vo firme, ktorá je vinou štátneho vlastníctva v takom stave, v akom je, keď jej klesá podiel na trhu a potreba investícií je zjavná, je možné použiť dividendy na investovanie.“

Neskôr, v roku 2006, Mikloš naznačil možnosť iného postoja, keby bol vedel, že pôjde o vyššie sumy. Teraz Mikloš dokonca tvrdí, že pri vzdaní sa dividend štátu v prospech elektrární nebol. „Podmienky, za ktorých Enel vstúpil do SE, boli jasne zadefinované v transakčných dokumentoch a tie boli pripravené ešte v rokoch 2002 a 2003,“ hovorí k tomu teraz exminister. V čase prípravy privatizácie sa však o vzdaní sa dividend v prospech privatizéra vôbec nehovorilo a daná téma sa verejne otvorila až roku 2005. Je pritom otázne, či tento ústupok štátu voči Enelu bol premietnutý do kúpnej ceny za 66 percent akcií elektrární, za ktoré dal Enel zatiaľ miliardu eur.

Teraz, keď dostavba Mochoviec mešká, má exminister k použitiu peňazí štátu z dividend elektrární ešte radikálnejší postoj. Podľa Mikloša nemala prvá Ficova vláda predĺžiť termín nevyplácania dividend do roku 2014 a teraz by podľa neho mala odmietnuť aj žiadosť o posunutie termínu do roku 2017. „Prvá ani druhá vláda Roberta Fica nemala predovšetkým súhlasiť s predĺžením termínu nevyplácania dividend, ak je pravda, že Enel si svoje záväzky neplní. Pokiaľ si dobre pamätám, jedným z najväčších zástancov dostavby Mochoviec bol Robert Fico. Je predseda vlády, nech zváži a rozhodne,“ hovorí Mikloš. Štát však už do Mochoviec investoval nepriamo cez nevyplatené dividendy vyše 300 miliónov eur a nie je jasné, či by stopnutie financovania cez dividendy dostavbu neodsunulo, prípadne ešte viac neskomplikovalo. Elektrárne v každom prípade súhlas vlády na nevyplácanie dividend zatiaľ nemajú. Kabinet chce najprv garancie, že Mochovce sa nebudú predražovať a meškať.

Mikloš poukazuje aj na to, že ešte stále prebiehajú rokovania o privatizačnej cene. „Vláda Roberta Fica má stále možnosť všetky otvorené otázky a všetky prípadné nedodržiavania záväzkov zo strany Enelu riešiť aj prostredníctvom týchto rokovaní o definitívnom uzavretí transakcie,“ dodáva Mikloš.

Práce na blokoch atómovej elektrárne v Mochovciach sa začali roku 1987. O päť rokov neskôr stavbári z areálu odišli, pretože štát na dokončenie nemal dostatok peňazí. V roku 2007 taliansky Enel ako nový vlastník Slovenských elektrární oznámil, že Mochovce dostavia. V novembri 2008 elektrárne spolu s vládou oznámili pri štarte dostavby, že tretí blok sa spustí v decembri 2012 a posledný reaktor začne vyrábať energiu v júli 2013.

Ešte počas vlaňajšej zimy elektrárne tvrdili, že dostavba prebieha podľa stanovených míľnikov a elektráreň bude uvedená do prevádzky načas. Už po pár týždňoch však v marci šéf Enelu Fulvio Conti priznal, že dostavba bude meškať a náklady na stavbu sa zvýšia. Dokončenie dostavby sa tak posunulo o rok, na december 2013. Očakávané náklady na dostavbu sa zväčšili na viac ako 3 miliardy eur, pričom už pri spúšťaní dostavby poskočili plány pre údajne rastúce náklady na materiál či prácu z pôvodných 1,8 miliardy eur takmer na 2,8 miliardy eur.

Ďalšie pochybnosti sa vynorili už koncom vlaňajška. Z elektrární totiž prenikla informácia, že meškanie sa zväčší o ďalšieho pol roka až rok. Vo februári 2013 minister hospodárstva Tomáš Malatinský predložil vláde správu, z ktorej vyplýva, že tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach bude dostavaný koncom roka 2014 a štvrtý o rok neskôr. Oproti pôvodným plánom tak spustenie mešká už zhruba dva roky. Jedným dychom však Malatinský pripustil, že meškanie sa môže ešte zväčšovať.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba