Silné euro škodí ekonomike. Politici to nezmenia

Silné euro predražuje export mimo eurozóny a v konečnom dôsledku tak oslabuje európske ekonomiky. Na tento fakt sa sťažuje Francúzsko, ale jeho kritika zatiaľ nepadla na úrodnú pôdu. Návrh na stanovenie strednodobého cieľa výmenného kurzu spoločnej európskej meny európski ministri financií na spoločnom stretnutí začiatkom týždňa nepodporili.

14.02.2013 07:24
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Rovnako by sa k problému mali postaviť aj predstavitelia centrálnych bánk z 20 najvýznam­nejších ekonomík sveta koncom týždňa v Moskve.

Fakt je, že kurz bol pred pár dňami na úrovni vyše 1,36 dolára za jedno euro, čo bola najsilnejšia pozícia eura za rok a štvrť. Do eura sa vlievajú nádeje v súvislosti s možnosťou konca recesie v eurozóne, kým v USA riešia problém neúnosných dlhov a pádu z fiškálneho útesu. Francúzsky minister Pierre Moscovici na stretnutí v Bruseli prijal, že jeho kolegovia sa nestotožnili so snahou ovplyvniť kurz eura.

„Radšej vidím silné euro ako mŕtve euro,“ povedal v každom prípade Moscovici. Dodal však, že ak sa bude spoločná mena posilňovať súčasným tempom, uberie 0,3 percentuálneho bodu z tohtoročného už i tak nízkeho ekonomického rastu Francúzska.

„Pri obmedzenom vnútornom dopyte, v dôsledku komplikovanej hospodárskej situácie a reštriktívnej rozpočtovej politiky je export hlavným ťahúňom rastu. Nízky rast, respektíve prehlbovanie recesie znižujú príjmy do štátnych rozpočtov, a tým komplikujú snahy o ozdravenie verejných financií,“ hovorí analytik portálu euractiv.sk Radovan Geist.

Tým, že slovenská ekonomika je proexportne orientovaná, škodí silnejšie euro aj Slovensku. „Slovenská ekonomika je orientovaná na export prevažne zameraný na krajiny eurozóny. Domáci dopyt slovenskú ekonomiku nezachráni, preto silné euro tak prispieva k spomaľovaniu ekonomiky krajiny,“ hovorí analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Silné euro tak z krátkodobého hľadiska časť európskych politikov považuje za riziko pre zamestnanosť, rast hrubého domáceho produktu či daňové príjmy. „Naopak, slabá mena predražuje import, teda palivá, suroviny pre priemysel, znehodnocuje úspory občanov a zvyšuje neistotu v ekonomike,“ vysvetľuje analytik INESS Martin Vlachynský.

Požiadavka na diskusiu o oslabení eura prichádza v čase, keď programy nákupu dlhopisov centrálnych bánk v Japonsku a USA pomáhajú stláčať dole hodnotu ich mien a vytvárajú tak tlak na euro zdola. Nemecko však napriek tomu francúzsku iniciatívu odmieta.

„S výmenným kurzom by sa nemalo manipulovať,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters v pondelok v Bruseli nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Skupina G7, ktorá združuje sedem najvýznamnejších ekonomík sveta vrátane Francúzska, pritom už podľa informácií agentúry Reuters pripravuje spoločné vyhlásenie, ktoré by malo potvrdiť ich záväzok nechať trhy, aby určovali výmenné kurzy jednotlivých mien samy.

Skupina európskych ministrov financií sa takisto v pondelok v Bruseli dohodla, že zváži možnosti, ako ohraničiť maximálnu výšku pomoci, ktorú môžu získať banky z prostriedkov trvalého eurovalu.

"Pomohlo by to určite Španielsku. Práve situácia v tejto krajine a strach z prenesenia problémov do Talianska boli hlavným dôvodom, pre ktorý krajiny eurozóny minulý rok súhlasili s možnosťou priamej pomoci bankám z eurovalu,“ povedal Geist. Pre Slovensko to môže byť výhoda, že pomoc štátom periférie bude mať prísnejšie pravidlá, vďaka ktorým sa nebudú banky môcť na záchranu fondu v každom prípade spoliehať. Slovensko poslalo do dočasného aj trvalého eurovalu spolu 1,3 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba