Vodohospodárom hrozí trestné stíhanie

Vedenie piešťanskej časti štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku bude musieť vysvetľovať ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi čudné obchody.

18.02.2013 13:34
Váh Foto: ,
Vedenie piešťanskej časti štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku bude musieť vysvetliť čudné obchody ministrovi životného prostredia.
debata (4)

Mimoriadne úspešné boli u nich pri dodávkach rôznych tovarov a služieb tri firmy jedného človeka. Vodohospodári daným spoločnostiam už zaplatili viac ako pol milióna eur.

Denník Pravda pred týždňom informoval, že nie je jasné, či pri obstarávaní prebehli verejné výberové konania, ktorými by sa mohla dosiahnuť čo najlepšia cena. Tri rôzne firmy jedného podnikateľa boli pritom u vodohospodárov mimoriadne úspešné. Dodávali napríklad rezivo, stavebný materiál, ale aj kamerové či elektrické systémy. Takisto čistili vodné toky okolo Váhu.

Informácie v článku vyvolali podozrenia aj na rezorte životného prostredia, ktorý je zriaďovateľom vodohospodárskeho podniku. Minister Žiga vyhlásil, že do podniku smerujú kontrolóri.

„Na základe vášho článku bola na konkrétny prípad poslaná vnútropodniková aj ministerská kontrola,“ vyhlásil Žiga a dodal, že v prípade potvrdenia podozrení neostane iba pri napomenutí. „Ak sa nájdu nejaké problémy, budeme vyvodzovať personálne alebo trestnoprávne dôsledky,“ vyjadril sa minister životného prostredia. Podľa informácií Pravdy sa môžu do záležitosti zapojiť orgány činné v trestnom konaní.

Piešťanskej časti Slovenského vodohospodárskeho podniku šéfuje Vladimír Zachar. Svoju šéfovskú kariéru tam začal už v novembri 2010, keď ministerstvo životného prostredia ovládali ľudia Mostu. Po vlaňajšej výmene vlády boli okrem Zachara všetci šéfovia odštepných závodov odvolaní a nahradení novými ľuďmi. Podľa zamestnancov vodohospodárskeho podniku, ktorí si z obavy pred stratou zamestnania neželajú medializáciu svojho mena, je vraj za ponechaním vo funkcii dlhoročná známosť s aktuálnym rezortným štátnym tajomníkom Vojtechom Ferenczom. Hovorca vodohospodárskej centrály Ľuboš Krno to však odmieta. „Osvedčil sa pri riešení zložitých úloh. A pokiaľ ide o vzťah s pánom Ferenczom, pán Ferencz pracoval vo vodohospodárskom podniku a pozná ho značná časť zamestnancov vrátane pána Zachara,“ povedal Krno.

V podniku sa tiež hovorí o tom, že šéf piešťanských vodohospodárov bol vraj v réžii úspešnej firmy na exotickej dovolenke. „Podľa našich informácií bol pán Zachar v Dominikánskej republike jeden raz so svojou manželkou a rodinným známym na svadobnej ceste bez cudzej réžie,“ vyjadril sa hovorca podniku. Nevysvetlil však, kto bol tým rodinným známym, ktorý mladomanželov sprevádzal na svadobnej ceste.

Sám Zachar podozrenia, že išlo o úspešného podnikateľa, nevyvrátil. „Prečo sa ma na to pýtate? Nehnevajte sa, ale odpoviem vám nabudúce. Nech sa páči, napíšte mi to a ja vám odpoviem,“ povedal Zachar koncom minulého týždňa. Sľúbenú odpoveď denníku Pravda do konca minulého pracovného týždňa neposkytol.

Pochybnosti však nevzbudzuje iba nakupovanie tovarov a služieb od troch firiem, za ktorým stál Zacharov známy. Čudný je aj predaj dreva. Napríklad tvrdé bukové drevo, ktorého cena za kubík sa na trhu pohybuje okolo tridsiatich eur, podnik predával firme toho istého človeka zhruba za šestinovú sumu. Podľa hovorcu je to však v poriadku a podnik na tom získa.

„Ak by sme spočítali všetky vstupné náklady a konečný zisk z predaja vyťaženej náletovej drevnej hmoty pri realizácii vlastnými zamestnancami, s prihliadnutím na naše technické vybavenie by to bola jednoznačná strata,“ vysvetľuje Krno a dodáva, že odberateľ dreva musí počas ťažby zlikvidovať všetok odpad, zabezpečiť si súhlas vstupu od vlastníkov priľahlých pozemkov, stromy vyrúbať a dať terén do pôvodného stavu. Takisto odberateľ nesie zodpovednosť aj za prípadné poškodenie majetku či prípadné pokuty.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba