Eurozóne pomôže hlbšia intergrácia, tvrdia Kažimír s Asmussenom

Riešenie krízy v eurozóne si vyžaduje hlbšiu integráciu. Zhodli sa na tom v utorok na konferencii Tatra Summit v Bratislave minister financií Peter Kažimír a člen rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen.

20.02.2013 09:31
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa Kažimíra by sa totiž hlbšou integráciou vyriešilo veľa zostávajúcich otázok a problémov súvisiacich s krízou v eurozóne. Bez integrácie hrozí jej zánik.

„Otázka teraz znie, či udržiavať status quo, alebo pokračovať v integrácii. Eurozóna bude buď viac integrovať, alebo sa rozpadne. Neexistuje nič medzi tým,“ myslí si slovenský minister financií. Podobný názor zastáva aj Asmussen, podľa ktorého eurozóna potrebuje okrem „viac Európy“ aj národné reformy. Podľa neho sa však už cesta z krízy našla, treba len zotrvať na ceste. Štáty totiž výrazne znižujú schodky, vonkajšie nerovnováhy a v posledných mesiacoch sa prijali aj dôležité rozhodnutia. „Urobili sme významný pokrok. Máme fiškálny kompakt, dohodu o bankovom dohľade. Môj odkaz teda je, zostaňme v tomto kurze,“ tvrdí Asmussen.

Otázkou je však tiež dopad konsolidácie a úsporných opatrení na hospodársky rast. „Európska komisia nás vyzýva k fiškálnej konsolidácii, ktorá je priateľská k rastu. Každá konsolidácia je však k rastu nepriateľská. Môžeme sa akurát snažiť minimalizovať škody,“ myslí si Kažimír.

Podľa Asmussena však nemožno pozerať na krátkodobé dopady úsporných opatrení. Podstatné je podľa neho to, že zodpovedná fiškálna politika vedie k udržateľnému rastu zo stredno- a dlhodobého hľadiska.

1 debata chyba