Asmussen radí Slovinsku založiť čo najskôr zlú banku

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen nabáda Slovinsko, aby čo najrýchlejšie založilo takzvanú zlú banku.

26.02.2013 07:11
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Banka má pomôcť tamojšiemu bankovému sektoru, ktorý ťaží vysoký objem stratových úverov. Práve tie sa zhromažďujú v plánovanej zlé banke, ktorú už predtým založili aj niektoré ďalšie členské krajiny eurozóny.

„Slovinsko je v zložitej politickej situácii, v stredu sa tam bude hlasovať o vyslovení nedôvery vláde,“ povedal Asmussen. „Je dôležité, aby sa obnovila životaschopnosť bankového sektora a za druhé, aby relatívne skoro začala fungovať zlá banka,“ dodal.

Veľkosť slovinskej ekonomiky dosahuje asi 35 miliárd eur. To je menej ako jedno percento hrubého domáceho produktu celej eurozóny.

V poslednej dobe v Slovinsku narastajú obavy o ďalší osud reforiem trhu práce, istý nie je ani plánovaný predaj štátneho majetku a najnovšie visí otázniky aj nad zlou bankou. Vláda mala v úmysle, že do nej prevedie stratové úvery bánk, finančné ústavy potom rekapitalizuje a ponúkne ďalším bankám na predaj.

Ak ale vláda plánované kroky nepresadí, môže sa stať, že Slovinsko nebude mať k dispozícii peniaze na splátku dlhu. Do polovice tohto roka pritom bude potrebovať asi dve miliardy eur.

Slovinská opozícia v piatok navrhla „konštruktívne hlasovanie o nedôvere“ vláde. Jej snahou je odvolať konzervatívneho premiéra Janeza Janša, ktorý sa v parlamente opiera o veľmi krehkú väčšinu. Niektorí jeho spojenci totiž koalíciu opustili.

3 debata chyba