Rehn: Zadlžené štáty EÚ musia pokračovať v ozdravovaní financií

Najzadlženejšie krajiny Európy by sa mali sústrediť na ozdravenie svojich financií, pretože si nemôžu dovoliť "luxus" na podporu svojej ekonomiky zvýšiť výdavky. Vyhlásil to vo štvrtok eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

01.03.2013 11:00
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Vo svojom prejave v Londýne priznal, že nejasný výsledok parlamentných volieb v Taliansku podnietil obavy z ďalšej nestability, odmietol však, že by politický zápas mohol zastaviť ekonomické reformy. „Máme dôveru v talianske úrady a schopnosť prezidenta Napolitana posunúť veci dopredu,“ povedal Rehn. Dodal, že predpoklad tohtoročného rastu eurozóny o 1,4 % závisí na tom, aby sa nestali žiadne „politické nehody“, pričom zdôraznil, že tým nenaráža iba na situáciu v Ríme.

Dlhmi zaťažené krajiny nemajú inú možnosť, ako držať sa svojich plánov na ozdravovanie verejných financií, myslí si tiež Rehn. „Tieto krajiny nemajú k dispozícii luxus stimulačných opatrení. Konsolidácia musí opatrne, ale jednoznačne pokračovať,“ vyhlásil. Reagoval tak na vyslovené obavy, že silná podpora stranám, ktoré sú v Taliansku proti úsporným opatreniam, by mohla narušiť snahu o reformu pracovného práva a verejných financií.

Rehn tiež vyzval bohatšie krajiny EÚ na podporu spotreby vo svojich ekonomikách, keďže to by na oplátku mohlo pomôcť slabším krajinám. Veľkej Británii tiež poradil zotrvať v únii. „Ak by som bol britským občanom, chcel by som, aby moja krajina bola v strede ihriska. Nik ešte nedal gól sediac na striedačke,“ povedal s tým, že je viac v britskom záujme blok reformovať, ako z neho vystúpiť.

debata chyba