Vlaky majú nový grafikon, čakanie na prestup v Kysaku bude kratšie

V nedeľu začala platiť prvá plánovaná zmena v cestovnom poriadku osobnej železničnej dopravy. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. považuje za najvýznamnejšie úpravy obnovenie vlakovej dopravy na trati Stará Ľubovňa - Plaveč a nárast dopravných výkonov na trati Prešov - Kysak.

03.03.2013 12:54
vlaky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Zmenami platnými od 3. marca neprichádza k zníženiu dopravných výkonov ani k obmedzeniu spojov,“ informovala hovorkyňa štátneho osobného vlakového prepravcu Slavomíra Šubrtová. Počas platnosti cestovného poriadku vlakov sú plánované pravidelne každý rok dve zmeny, prvá začiatkom marca a druhá začiatkom júna. „V zmenách sú zapracované podnety a pripomienky cestujúcich, napríklad prípojovosť, návoz do zamestnania, a technicko-technologické úpravy, ktorými sa dolaďuje platný cestovný poriadok,“ dodala.

Ministerstvo dopravy uviedlo, že úlohou marcovej zmeny cestovného poriadku je „vyšperkovanie“ moderného systému taktového vlakového grafikonu, ktorý sa v zahraničí bežne používa. „Výsledkom sú vylepšenia grafikonu,“ informoval agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. Slovensko pristúpilo k veľkej zmene v nastavení vlakového grafikonu vlani v decembri, keď začal platiť nový cestový poriadok v osobnej železničnej doprave.

Obnovenie vlakov medzi Starou Ľubovňou a Plavčom zdôvodnilo ministerstvo dopravy tým, že plní prísľub, ktorý dalo na pracovnom rokovaní v Starej Ľubovni ešte vlani koncom septembra. Zároveň sa tak zohľadnili aj pripomienky cestujúcich k novému grafikonu.

„Zavedením vlakov v piatok a nedeľu sa skompletizuje zachované vlakové spojenie na trati Lipany – Plaveč, ktoré uľahčí cestovanie študentov zo severnej časti Prešovského kraja do Prešova. Veríme, že o tento spoj bude dostatočný záujem cestujúcich, a tak na tejto trase na rozdiel od posledných rokov už nebudú jazdiť prázdne vlaky,“ dodal Kóňa.

Podľa terajšej prvej zmeny pribudnú aj štyri nové spoje vlakov na tratiach Makov – Čadca, Lučenec – Zvolen, Prešov – Lipany a Humenné – Stakčín. Na trati Prešov – Lipany sa zmení časovanie vlakov. Toto opatrenie podľa ministerstva dopravy vychádza v ústrety robotníckym spojom, ktorým nevyhovoval taktový režim jazdy vlakov. Na niektorých tratiach sa zmenia obmedzenia premávky, väčšinou počas sviatkov a v dňoch pracovného pokoja. Zároveň sa zmenia niektoré vysvetlivky a poznámky, ktoré sú zdrojom informácií pre cestujúcich.

Zároveň sa upravili časy na prestupovanie do vlakov v Kysaku, aby ľudia nemuseli pri denných vlakoch čakať na žiadny prípoj dlhšie ako 30 minút. „Vo väčšine prípadov to nie je ani 15 minút. Tento systém vo veľkej miere funguje už dnes pri vlakoch počas pracovného týždňa. Od nového grafikonu zmeny to ale platí aj pre vlaky, ktoré premávajú počas víkendov,“ spresnil Kóňa. Prešovčania neúspešne žiadali priame rýchlikové spojenie s Bratislavou severnou trasou cez Žilinu. Podľa rezortu dopravy takéto spojenie exitovalo v histórii iba raz, počas druhej svetovej vojny, keď juh Slovenska okupovalo Maďarsko.

1 debata chyba