Grécko pre krízu muselo doviezť eurá za miliardy

Grécka centrálna banka musela od začiatku dlhovej krízy doviezť z iných centrálnych bánk eurobankovky za miliardy, pretože Gréci kvôli obavám, že sa ich krajina vráti k drachme, v posledných troch rokoch masívne vyberali svoje úspory v bankách.

04.03.2013 08:21
Grécko, karta, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Grécky denník To Vima s odvolaním sa na zdroje z centrálnej banky v nedeľu napísal, že výška hotovosti v obehu sa v júni 2012 zvýšila na 48 miliárd eur, čo zodpovedá zhruba štvrtine hrubého domáceho produktu. Pred krízou to bolo 20 miliárd eur.

Podľa denníka je v rozvinutých krajinách bežné, že výška hotovosti v obehu zodpovedá približne šiestim až ôsmim percentám HDP. Kvôli výberu hotovosti musela centrálna banka Bank of Greece tajne doviezť bankovky zo zahraničia, aby sa vyhla nedostatku hotovosti, ktorá by zrejme ďalej prehĺbil obavy o finančnú situáciu krajiny a mohol spôsobiť masívny výber vkladov z bánk. Bank of Greece tlačí iba bankovky v hodnote desať eur.

Vklady v gréckych bankách sa od vypuknutia dlhovej krízy koncom roka 2009 znížili približne o tretinu. Po voľbách vlani v júni sa však situácia mierne zlepšila a klienti začali peniaze zase ukladať. Podľa posledných oficiálnych údajov sa v januári vklady firiem a domácností zvýšili o 10,4 miliardy eur na 160,9 miliardy eur, napísala agentúra Reuters.

4 debata chyba