Ceny nafty klesnú o 1 cent na liter

Nafta na Slovensku zlacnie od piatku v priemere o jeden cent za liter. Priemerná hodnota nafty sa po poklese cien dostane na úroveň 1,425 eura za liter. Ako ďalej informoval Tomáš Novotný z portálu auto.sme.sk, priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 natural ostane mierne pod 1,52 eura za liter.

07.03.2013 16:54
Benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata

Aktuálne zlacnenie je podľa Novotného dôsledkom poklesu cien nafty na svetových trhoch. „Zimná sezóna sa pomaly končí a látky používané na vykurovanie, medzi ktorými je aj nafta, nie sú už pod takým cenovým tlakom ako cez zimu,“ uviedol Novotný. Zlacneniu nafty na Slovensku pomohlo podľa neho aj to, že jej hodnota na svetových trhoch tento týždeň nerástla. Na rozdiel od benzínov.

Benzíny na burze v Rotterdame, ktorá je rozhodujúca pre vývoj cien pohonných látok na Slovensku, tento týždeň prevažne rástli. A aj keď aj benzíny na Slovensku majú približne jeden až dvojcentový priestor na pokles cien, rast cien benzínov vo svete bol podľa Novotného silným argumentom, prečo v SR nezlacnieť aj benzíny. „V prípade, že sa rast cien benzínov zastaví, budeme môcť budúci týždeň očakávať aj zlacnenie benzínov na čerpacích staniciach. Nafta bude musieť pre ďalší pokles cien na Slovensku pokračovať v zlacňovaní v Rotterdame,“ uviedol Novotný.

V tomto roku benzíny a nafta menili ceny dvakrát. V januári zlacneli v priemere o jeden cent za liter, vo februári benzíny zdraželi o dva centy za liter, nafta o 1,5 centu za liter.

debata chyba