Paríž zdvihol prestíž slovenských vín

Slovenským vinárom sa v Paríži podaril husársky kúsok. Na jednej z najprestížnejších svetových vinárskych súťaží Vinalies Internationales Paris sa stali najúspešnejšou krajinou. V prepočte na počet ocenených vín predstihli, a to veľmi výrazne, aj domáce Francúzsko. Medailové podielové skóre SR - Francúzsko je neuveriteľných 42,7 : 28,6 (percenta).

11.03.2013 12:00
Edita Ďurčová Foto: ,
Slovensko v medzinárodnej jury na svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris zastupovala enologička Edita Ďurčová.
debata (10)

Slovenskí vinári vyslali do Paríža 110 vzoriek vína, viac ako dvojnásobok toho, čo pred rokom. Do súťaže sa prihlásili nielen známe a z medzinárodných súťaží ostrieľané vinárstva, ale aj malé rodinné firmy. O historický úspech sa postaral takpovediac celý vinársky tím. Zažiarili hviezdy ako Vladimír Mrva s najvyššie oceneným slovenským vínom, ale napríklad aj malý vinosadský vinár Dávid Hubinský.

"Pozoruhodné je, že Slovensko bodovalo naprieč všetkými kategóriami. Máme sedem zlatých medzi bielymi vínami, jednu medzi ružovými a jednu medzi červenými,“ hodnotí slovenskú účasť Edita Ďurčová, ktorá bola jednou zo 143 medzinárodných degustátorov.

Mimoriadne dobrý výsledok ilustruje aj zisk 38 strieborných medailí. Na parížskej Vinalies Internationales sa medaily nerozdávajú. Súťaž je, ako pripomenula Edita Ďurčová, každoročne certifikovaná a je pod patronátom UIOE – Medzinárodnej únie enológov, OIV – Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno. Mimoriadny význam jej pripisujú Francúzi. Do päťčlenných komisií nominujú svojich dvoch enológov, pričom jeden z nich predsedá degustátorom.

"Paríž má povesť najprísnejšej súťaže na svete,“ povedala enologička Edita Ďurčová. Dodala, že poroty vínam neodpustia ani najdrobnejšie technické nedostatky. Dôraz sa kladie na harmóniu, charakter a "úprimnosť“ vína. Príliš "skrášlené“, komerčné, technické vína sa hodnotia ako priemerné.

Vo Francúzsku, vlasti svetových odrôd, ako je Chardonnay či Cabernet Sauvignon, mimoriadne zaujali slovenské podoby týchto vín. "Štýl Chardonnay z Burgundska sa pokladá vo Francúzsku za vrchol kvality bielych vín,“ povedala Edita Ďurčová.

Vysoké ocenenie Chardonnay Winemaker´s cut 2011 Vladimíra Mrvu a Petra Stanku z čachtického vinohradu je vyznamenaním pre Slovensko. Ale skvelou vizitkou vinárskeho umenia je aj zlato pre delikátne slamové Chardonnay zo Žitavských viníc od Jozefa Teplana a Tomáša Strelingera.

Martin Pomfy očaril Cabernetom Sauvignon 2011, ktoré odprezentovalo slovenskú podobu slávneho červeného vína z Bordeaux. Ružový štýl kabernetu dotiahol na zlatý piedestál Jaroslav Žák zo spoločnosti Víno Matyšák. Vinosadčania Juraj Zápražný sa blysol Tramínom červeným a Dávid Hubinský a Ján Vršek s Veltlínmi. Všetko vína ročníka 2012. Žiarivou bodkou za zlatou kolekciu je slovenská klasika Rizling vlašský 2011 zo Chateau Topoľčianky v ľadovej podobe.

Slovensko demonštrovalo v Paríži vysokú úroveň vinárstva, ale aj rastúcu vnútornú jednotu. Po prvý raz sa vďaka nadšencom, ako je Edita Ďurčová či Jaroslava Kaňuchová-Pátková a Táňa Szabová z vinárskeho zväzu, ale aj ochote spoločnosti MonVin ľahšie vybavili súťažné formality a vína lacnejšie – jednotne poslali do Paríža. Úspech je zadosťučinením pre všetkých poctivých a talentovaných slovenských vinárov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba