Akcie v USA búrajú historické maximá

Týždne vytrvalého rastu a ani prekonanie maxím z predkrízového obdobia nezastavili burzu akcií v New Yorku pred ďalším posilňovaním.

14.03.2013 05:00
Peniaze, graf, burza, ekonomika, euro, dolár, trh Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Už v pondelok index Dow Jones zatváral na novom historickom maxime 14 447 bodov a od začiatku roka si polepšil o desať percent a oproti svojim 12-ročným minimám zo začiatku marca 2009 vzrástol Dow Jones o vyše 123 percent. V stredu uzatváral na 14 455,28 boda a počas obchodného dňa sa vyšplhal až na 14 472,80 boda.

Podľa analytikov strmý pád akciám nehrozí. Naopak, dá sa očakávať ďalší rast.

„Rok 2013 sa zatiaľ nesie v pozitívnej nálade, keď akciové indexy po celom svete rastú a dosahujú predkrízové úrovne. Index Dow Jones dokonca zaznamenal historické maximum a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala akciová rely spomaliť,“ hovorí Ivor Lehoťan, analytik spoločnosti Capital Markets.

Investori majú niekoľko dôvodov na optimizmus. Najviac burzám pomáha pokračovanie uvoľnenej monetárnej politiky, keď sa na trh dostávajú nové peniaze za nízke úroky. Povzbudzujúci je aj vývoj na americkom trhu práce, keď nezamestnanosť v USA klesla na 7,7 percenta.

„Čakáme ďalšie uvoľňovanie politiky zo strany Fedu, mierne zlepšovanie základných fundamentov americkej ekonomiky, najmä zamestnanosti a tým nadviazaných hypoték a sektoru stavebníctva a čakáme tiež veľmi nízke vplyvy európskej dlhovej krízy na USA. To nás vedie k presvedčeniu, že americké akcie majú priestor na rast,“ pridáva sa Radim Dohnal zo Saxo Bank.

Taký skorý pokles na akciových trhoch sa neočakáva aj z čisto finančného pohľadu. Po prepočítaní rôznymi oceňovacími modelmi, sú v súčasnosti americké akcie napriek historickému maximu hlavného indexu Dow Jones lacnejšie ako pred krízou v roku 2007.

Ďalší dôvod na optimizmus investori čerpajú z blížiaceho sa obdobia vyplácania dividend, ktoré by mali byť vyššie ako pred rokom. „Verejne obchodované firmy využili rok mimoriadnej globálnej recesie (2009), ale aj nasledujúce roky pomalého oživenia a zvýšenej neistoty nielen na optimalizáciu nákladov, ale najmä zvýšenie na produktivity, a tak aj zlepšenie ziskovosti,“ pripomína hlavný analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

Odhaduje sa, že tento rok by firmy vedené na burze na Wall Street mohli vo forme dividend vyplatiť zhruba 300 miliárd dolárov. To by bolo o šesť percent viac ako pred rokom. Akciové trhy lákajú investorov aj na vyššie výnosy v porovnaní z trhmi dlhopisov, z ktorých tie najbezpečnejšie – nemecké – sa dokonca obchodovali s negatívnym výnosom. Potvrdzuje to štúdia banky JP Morgan, podľa ktorej bolo v rokoch 2011 až 2012 investovaných dodatočných 17 miliárd USD do fondov, ktoré sa špecializujú na akcie, ktoré vyplácajú vysoké dividendy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba