Pomôžeme Cypru za informácie o schránkových firmách, potvrdil Fico

Podmienkou Slovenska pre súhlas s finančnou pomocou pre Cyprus bude lepšia výmena informácií o cyperských firmách pôsobiacich na Slovensku. Po summite eurozóny to v piatok nadránom povedal slovenský premiér Robert Fico.

15.03.2013 10:09
euro, peniaze, sporenie, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto
debata (72)

„Slovensko naďalej požaduje, aby Cyprus aktívnejšie spolupracoval s ostatnými členskými štátmi na výmene informácií,“ povedal Fico. Dodal však, že šéfovia vlád štátov eurozóny o pomoci Cypru nerokovali. To bude na programe mimoriadnej schôdzky ministrov financií v piatok podvečer v Bruseli.

„Na Slovensku pôsobí veľa cyperských firiem, ktoré sa zúčastnili privatizácie a tendrov. My chceme vedieť, kto sú skutoční vlastníci, nie kto sú riaditelia,“ vyhlásil Fico. „Očakávame od Cypru, že bude takéto informácie poskytovať. Bude to jedna z významných podmienok nášho prípadného súhlasu s pomocou Cypre,“ dodal.

Cyprus potrebuje miliardy eur na záchranu svojich bánk a odvrátenie platobnej neschopnosti. Doteraz sa hovorilo o 17 miliardách eur. Šéf Euroskupiny, holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. ale v tomto týždni uviedol, že by mohlo stačiť desať miliárd eur.

"Mne sa nepáči, že na Slovensku sú cyperské firmy, o ktorých nič nevieme. Môžeme sa len dohadovať, že za týmito firmami sú možno známe slovenské osobnosti, možno aj z politiky, ktoré sa ukryli na Cyprus, pretože tam je to kryté určitým tajomstvom. Verím, že časom sa táto hádanka rozlúšti, "povedal Fico.

Podobné námietky má tiež Nemecko a ďalší zo 17 štátov eurozóny. „Nemecko má veľké výhrady, pokiaľ ide o pomoc Cypru – hlavne kvôli praniu špinavých peňazí a kvôli tomu, že tu je prepojenie mnohých podnikateľov s nie najlepšou povesťou z Ruska,“ povedal slovenský premiér v súvislosti s tým, že Cyprus býva často predstavovaný ako daňový raj pre bohatých Rusov.

Na schôdzke ministrov financií eurozóny minulý týždeň nová cyperská vláda súhlasila s nezávislým auditom, ktorý preverí, ako cyperské banky presadzujú opatrenia proti praniu špinavých peňazí. Cyprus požiadal o pomoc už vlani v júni. V februári Euroskupina odložila rozhodnutie o pomoci na obdobie po prezidentských voľbách na Cypre.

72 debata chyba