Cyperskí politici si vraj pred zdanením uliali z krajiny 4,5 miliardy eur

V týždni pred víkendovým rozhodnutím o jednorazovom zdanení vkladov v cyperských bankách si tamojší politici poslali do zahraničia takmer 4,5 miliardy eur. Napísal to nemecký spravodajský server Deutsche Wirtschafts Nachrichten s odvolaním sa na taliansku tlačovú agentúru Ansamed a cyperské médiá.

20.03.2013 12:26
Mena, peniaze, euro, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Podľa nich si peniaze do cudziny schovali hlavne členovia cyperskej vlády a ľudia z ich blízkosti.

Nemenované zdroje uviedli, že títo politici boli o pripravovanom zdanení bankových vkladov informovaní vopred. Zo stoviek kont tak vraj počas minulého týždňa zmizlo do zahraničia približne 4,5 miliardy eur. Po oznámení tohto opatrenia bolo podľa odhadov šéfa cyperskej centrálnej banky do cudziny presunutých približne desať percent všetkých vkladov v bankových domoch na stredomorskom ostrove.

Od začiatku roka tak tamojšie finančné ústavy prišli už o 20 miliárd eur, uviedol server Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Jednorazové zdanenie bankových vkladov na Cypre si stanovili ministri financií eurozóny ako podmienku, aby krajina získala od menovej únie finančnú pomoc vo výške desiatich miliárd eur. Inak jej hrozí platobná neschopnosť. Požadovaná daň vyvolala na ostrove masové protesty hlavne drobných sporiteľov a tamojší parlament ju v utorok zamietol.

20 debata chyba