Cestárom ani 15 milónov eur navyše nebude stačiť

Slovenská správa ciest použije 15 mil. eur, ktoré dostane navyše od ministerstva dopravy, len na najnutnejšie opravy na najhorších úsekoch komunikácií prvej triedy v tomto roku.

21.03.2013 16:08
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, euro,...
Ilustračné foto
debata (4)

Peniaze v uvedenej výške podľa cestárov ani zďaleka nepostačia na potrebnú opravu. Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová informovala agentúru SITA, že v súčasnosti evidujú veľkoplošné opravy zhruba za 32 mil. eur.

Slovenská správa ciest v minulom roku dala na bežnú údržbu a opravy ciest 36,95 mil. eur. „Optimálna potreba pri dodržaní vnútropodnikových predpisov a noriem a zabezpečení vyhovujúceho štandardu údržby na cestách I. triedy je 60 až 65 mil. eur,“ uviedla Hromcová. Na zimnú údržbu vlani išlo 16,38 mil. eur a na opravy povrchov 8,2 mil. eur. Ostatné financie použili cestári na obnovu vodorovného značenia, opravu a údržbu zvislého dopravného značenia, ako aj na údržbu bezpečnostných zariadení, cestného telesa a odvodňovacích zariadení, priepustov, mostov a cestnej zelene.

V tomto roku plánuje Slovenská správa ciest na bežnú údržbu a opravy 44 mil. eur. „Úseky na súvislú údržbu budú vybrané po ukončení zimného obdobia na základe finančných prostriedkov,“ dodala Hromcová. Zo štátneho rozpočtu pôjde na tieto účely v tomto roku 29 mil. eur a rezort dopravy vyčlenil ďalších 15 mil. eur vo svojich zdrojoch. „Za prvé dva mesiace je čerpanie v rámci Slovenska na úrovni 50 % pridelených finančných prostriedkov. Ide najmä o náklady spojené so zimnou údržbou a vysprávkami výtlkov,“ uviedla Hromcová.

„Tohtoročná zima sa výrazne podpísala pod kritický stav slovenských ciest a skomplikovala život vo všetkých krajoch Slovenska, preto sme v rozpočte ministerstva dopravy vyčlenili 15 mil. eur, ktoré Slovenská správa ciest v najbližších týždňoch použije na opravy kritických úsekov ciest I. triedy,“ povedal v utorok minister dopravy Ján Počiatek po stretnutí s predstaviteľmi Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Prešovského samosprávneho kra­ja.

Uvoľnené peniaze na nevyhnutnú opravu ciest získa rezort dopravy späť z fondov Európskej únie. „Slovenská správa ciest si uplatní projekty, ktoré v tomto programovom období financovala zo štátneho rozpočtu ako eurofondové projekty,“ spresnil Počiatek. Ide napríklad o opravu mostov od roku 2007 doteraz. Po preplatení týchto už realizovaných projektov z eurofondov sa chýbajúcich 15 mil. eur vráti do rozpočtu ministerstva dopravy.

Počiatek rokoval so županmi aj o tom, ako môžu samosprávne kraje čerpať peniaze na cesty druhej a tretej triedy zo zdrojov EÚ v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020. Zároveň posúdili možnosti riešenia problému, keď mestá a obce nevlastnia pozemky pod cestami, o ktoré sa musia starať.

4 debata chyba