Rusko Cypru nepomôže, rokovania stroskotali

Rusko-cyperské rozhovory o prípadnej finančnej pomoci Cypru sa skončili bez výsledku. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámil ruský minister financií Anton Siluanov. Cyperská vláda, ktorá sa snaží krajinu zachrániť pred bankrotom, dúfala aj v ruskú pomoc.

22.03.2013 09:38
Michalis Sarris Foto: ,
Cyperský minister financií Michalis Sarris na rokovaniach v Moskve neuspel.
debata (25)

„Čo sa týka ruskej strany, rokovania sa skončili,“ povedal Siluanov novinárom. Cyperský minister financií Michalis Sarris tak z Moskvy po dvojdňovom rokovaní odlieta naprázdno.

Sarris pred odletom z Moskvy povedal, že cieľom jeho cesty do Ruska nebolo žiadať o poskytnutie novej pôžičky. Navrhoval, aby ruské firmy investovali do cyperskej ekonomiky, prípadne aby získali akcie výmenou za budúce zisky z cyperských nálezísk zemného plynu. Ruská strana ale o návrhy neprejavila záujem. Ruské banky sa tiež odmietli podieľať na sanácii cyperských bánk.

Sarrisove slová potvrdil minister Siluanov. „Naši investori sa na záležitosť pozreli. Záujem neprejavili,“ konštatoval. Podľa skorších správ ruskej tlače nemá ruský plynárenský monopol Gazprom záujem o cyperské plynové náleziská, pretože objem zásob je nejasný a nároky na ťažobné práva vznieslo aj Turecko.

Pokiaľ ide o reštruktura­lizácii dlhu, ktorý v roku 2011 Moskva poskytla Cypre vo výške 2,5 miliardy eur, ani táto otázka podľa Siluanova nebola vyriešená. Moskva počká na stanovisko Európskej únie, a podľa neho sa rozhodne.

Najnovšie cyperský plán záchrany pred štátnym bankrotom má za cieľ zohnať až 5,8 miliardy eur. Je to podmienka na to, aby krajina dostala pomoc desať miliárd eur od krajín eurozóny.

25 debata chyba