Cyperské banky obmedzili výbery z bankomatov na 100 eur denne

Všetky banky na Cypre v nedeľu obmedzili výber peňazí z bankomatov iba na 100 eur denne. Uviedol to cyperský vládny predstaviteľ.

24.03.2013 17:59
Cyprus, obchod, kríza Foto: ,
Berieme len hotovosť, upozoňuje nápis na obchode v cyperskej Nikózii a dáva zároveň hotovostnú zľavu.
debata (18)

Vláda chce zabrániť masovému vyberaniu vkladov. Cyperskí predstavitelia medzitým v Bruseli rokujú o záchrane krajiny pred štátnym bankrotom.

V minulých dňoch výrazne obmedzila výbery z bankomatov najmä najproblematic­kejšia cyperská banka Laiki. Tá vo štvrtok znížila možnosť čerpania hotovosti na 260 eur denne z pôvodných 700. Od pondelka sú všetky banky na Cypre kvôli kríze zatvorené a ľudia sa môžu dostať k svojim peniazom len cez bankomaty.

Hovorca Laiki oznámil, že nový limit pre jeho banku platí od dnešnej 13. hodiny miestneho času (12:00 SEČ). Limit bude platiť do znovuotvorenia bánk, ktoré sa zatiaľ plánuje na utorok.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis sa na rokovaniach s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) v Bruseli snaží na poslednú chvíľu dohodnúť podobu záchranného plánu. Na to majú nadviazať rokovania euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny.

Komplexný plán záchrany Cypru, ktorý sa snažia politici zostaviť, okrem iného predpokladá radikálnu reštrukturalizáciu bankového sektora a jeho vyčistenie od zlých úverov. Podľa spravodajcu BBC by navrhované kroky mohli znížiť veľkosť predimenzovaného bankového sektora o tretinu až polovicu.

Podľa cyperských médií sa rokovania zasekli na požiadavke MMF, aby druhú najväčšiu banku Laiki, ktorá je najviac zaťažená „toxickými“ aktívami, prevzala väčšia Bank of Cyprus.

18 debata chyba