Váhostav zvíťazí v Liptove na celej čiare

O tom, že ružomberskú diaľnicu D1 medzi Hubovou a Ivachnovou v dĺžke 15 kilometrov postaví zrejme Váhostav za 227 miliónov eur, sa už rozpráva dlhšie. Lenže to, za akých podmienok stavebná spoločnosť uspeje, je nezvyčajné. Národná diaľničná spoločnosť totiž nevylúčila len súťažné ponuky troch firiem lacnejších od Váhostavu, ale aj ponuky za ním.

29.03.2013 12:00
Diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata (159)

Diaľničiari to vysvetľujú tým, že ponuka od Váhostavu bola najlepšia. Dvere tak ukázali nielen Hantu BA DS, Inžinierskym stavbám Košice, Dúhe Prešov, ale aj skúseným firmám ako Skanska, Doprastav a Strabag. Za Váhostavom stojí vplyvný podnikateľ Juraj Široký.

Stavbári, ktorým diaľničná spoločnosť nechce dať šancu postaviť štvorprúdovku s dvojkilometrovým tunelom Čebrať, podali na Úrade pre verejné obstarávanie námietky. Tie momentálne bránia tomu, aby mohol štát podpísať zmluvu s Váhostavom.

"Nakoľko predmetné konanie o námietkach prebieha, bližšie sa k námietkam nebudeme vyjadrovať,“ povedal Ján Mažgút, hovorca úradu. Verejná súťaž na stavbu D1 Hubová – Ivachnová pritom trvá takmer jeden a pol roka, od októbra 2011, a ponuky všetkých uchádzačov sa otvárali pred rokom 5. marca.

Ak Váhostavu priklepne štát aj túto obriu zákazku, na zoznam si zapíše už tretiu diaľničnú stavbu. Okrem úseku Jánovce – Jablonov, kde padla vlani v novembri podporná konštrukcia mosta, stavia aj diaľnicu Dubná Skala – Turany. V prípade úseku Jánovce – Jablonov sa špekuluje, že konzorcium s Váhostavom môže pri stavbe úseku vystriedať niekto iný, a to pre chybu partnerskej firmy pri páde spomínanej konštrukcie mosta.

Úrad pre verejné obstarávanie zatiaľ nerozhodol ani o námietkach v prípade tendra na stavbu úseku diaľnice D1 pri Lietavskej Lúčke s tunelom Višňové v dĺžke 13,4 kilometra. Tu podalo námietky proti vyhodnoteniu ponúk združenie D1 Višňové DMM, členmi ktorého sú Doprastav, Metrostav a Marti Contractors. Táto súťaž sa začala ešte koncom roku 2011. Predbežne sa ráta s tým, že úsek postaví najlacnejšia Skanska a Strabag za 338 miliónov eur. Združenie s Doprastavom predložilo druhú najlacnejšiu ponuku vo výške 382,8 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba